Román rendszámú autókra „vadászik” az olasz rendőrség?

Kétnyelvű - román és olasz - nyílt levélben kérte Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke Matteo Salvini olasz miniszterelnö-helyettest, hogy vizsgálják felül a napoban hatályba lépett „mélységesen diszkriminatív” olaszországi KRESZ-t.

A PMP-elnöke a római Colosseum elől jelentkezett be Facebookon.

Mint írja, a napokban életbe léptetett olaszországi KRESZ diszkriminatív és akadályozza az Európai Unió alapdokumentumaiban szavatolt egyik alapvető szabadságjogot, a személyek szabad mozgásának jogát.

„Önök az 'olaszok mindenek előtt' jelszóval nyerték meg a választásokat, megpróbálva éket verni az őshonos olaszok és az országukban élő uniós polgárok közé. Ez rendkívül elhibázott hozzáállás és köszönő viszonyban sincs azzal a korral, amelyben élünk” – fogalmaz Tomac. A PMP-elnök emlékeztet, hogy az olasz KRESZ legutóbbi módosításainak értelmében az olaszországi tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós polgárok legtöbb 60 napig közlekedhetnek idegen rendszámú gépkocsikkal, ezt követően kötelesek Olaszországban beiratni autójukat. 

Szerinte ez az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkelyét és érzékenyen érinti az Olaszországban élő mintegy 1,2 millió román állampolgárt. „Népeinket sajátságos, évezredes történelem köti össze, országaink együttmóködése stratégiai fontosságú és ezért mindennél fontosabb, hogy állampolgárainkra különös figyelmet fordítsunk, ne 'vadásszunk' rájuk igazságtalanul” – írja Eugen Tomac. 

Az olasz KRESZ módosítása szerint az idegen rendszámú, ám olasz gépjárművezetői engedéllyel rendelkező sofőröket 712–2 848 euró közötti bírsággal sújthatják, de a rendszámtáblájukat is elveszik. Amennyiben 180 napon belül nem iratják be Olaszországban a gépkocsijukat, vagy nem hagyják el az országot, akkor a járműt elkobozza az olasz állam.

Románia római nagykövetsége az alábbi tájékoztatóban ismertette az új szabályozást az Olaszországban élő román állampolgárokkal.

 

 

 

 

Kimaradt?