banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Oroszország elfogadja az ENSZ migrációs paktumját

Oroszország az ENSZ globális migrációs csomagját fontos lépésnek tartja a nemzetközi együttműködés fejlesztésében, ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól ebben a kérdésben – közölte az orosz ENSZ-nagykövet szóvivője vasárnap a marrákesi kétnapos nemzetközi kormányközi konferencia előtt, amelyen a tervek szerint elfogadják a migrációs paktumot.

„Oroszországnak, hasonlóan minden más államhoz, jogában áll figyelmen kívül hagyni a migrációs csomag azon rendelkezéseit, amelyek ütközhetnek nemzeti érdekeivel, törvényeivel, illetve az általa vállalt nemzetközi kötelezettségekkel” – mondta a diplomata.

„Valószínű, hogy sok államnak van kérdése az elfogadott szöveggel kapcsolatban, Oroszország sem kivétel” – erősítette meg a szóvivő. Szerinte Moszkva ellenvetései dacára a szövegben utalások maradtak az “osztott felelősség” nem egyértelmű fordulatával összefüggésben.

„Oroszország ennek az elvnek a sulykolását a felelősség áthárítására tett próbálkozásként szemléli, tekintettel arra, hogy a jelenlegi bonyolult migrációs helyzet nagy részben a szuverén államok belügyeibe történt felelőtlen beavatkozás következménye – hangsúlyozta a szóvivő.

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint december 10-11-én fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia, illetve Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?