Bevándorlók csaptak össze rendőrökkel a boszniai-horvát határon

Több mint száz migráns csapott össze szerdán a boszniai rendőrséggel, amikor megpróbált áttörni a határon, hogy átjusson az európai uniós Horvátországba - közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Az összecsapásban néhányan megsérültek, közöttük több nő is.

A horvát rendőrség kora délután barikádot állított fel a Velika Kladusa-Maljevac határátkelőnél, hogy megakadályozza a bevándorlókátkelését. Marina Mandic, a boszniai rendőrség egyik szóvivője viszont kijelentette, a horvát hatóságoknak nem kellett volna lépniük, ugyanis az igaz, hogy az illegális bevándorlók egy csoportja áttörte az egyik boszniai kordont, de a határon felállított második kordonon már  nem tudott átjutni. 

A helyzet még mindig feszült, a bevándorlók ugyanis nem állnak el tervüktől, hogy átjussanak Horvátországba, viszont a boszniai és a horvát rendőrség is igyekszik megakadályozni ebbéli próbálkozásaikat. A bevándorlók száma folyamatosan növekszik, ugyanis egyre többen érkeznek a határra a különböző befogadóközpontokból.

A bevándorlók hétfő óta a szabad ég alatt töltik az éjszakát a boszniai-horvát határon, nyomást gyakorolva a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket. 

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a bevándorlókt a határon. 

Az úgynevezett nyugat-balkáni bevándorló-útvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó bevándorók száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, s náluk akarnak menedéket kérni. Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, többségében Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak meg eljutni. A határsértések mindennaposak.

Kimaradt?