Index: a határon túliakkal csalhat a Fidesz a választásokon

Ha a magyar kormány a tervezett módon változtatja meg az állampolgársági törvényt, veszélybe kerül a 2014-es parlamenti választás tisztasága – írta szerdán az Index.

A magyarországi portál Potápi Árpád fideszes képviselő törvénymódosító javaslatára utalt, amely szerint a kettős állampolgárságú magyarokra vonatkozó statisztikai – azaz személyes információkat egyáltalán nem tartalmazó – adatokat a kormányzat nem lenne köteles kiadni, ha azok „megismerése nemzetbiztonsági érdeket, illetve külügyi kapcsolatokat sértene vagy veszélyeztetne".

Indoklásában Potápi a kettős állampolgárság miatti politikai támadásokra, valamint az egyes személyeket érő zaklatásokra utalhatott – előbbire Románia, utóbbira Szlovákia esetében akadtak példák.

Az Index megállapítja: az indoklás csak nagy általánosságban utal arra, hogy „a magyar állampolgárok és a magukat magyar nemzetiségűnek valló személyek biztonsága, valamint Magyarország és a szomszédos országok közötti diplomáciai kapcsolatok védelme érdekében" van szükség a módosításra. Ezért felmerült a gyanú, hogy az állampolgárok – azaz a jövőbeni választók – statisztikai adatainak eltitkolása manipulációnak ágyazhat meg az alig egy év múlva lebonyolítandó országgyűlési választáson.csangok

Ha ugyanis nincs hiteles adat a választópolgárok pontos számáról, a beérkezett szavazatok érvényessége is kétségessé válik. „Könnyű belátni, hogy így elvileg előfordulhat: több szavazat érkezik be, mint ahány választópolgár valójában szavazott" – fogalmaz a cikkíró.

Potápi Árpád nem tudott az Indexnek arra a kérdésére válaszolni: hogy ezres-tízezres nagyságrendű állampolgársági kérelmek esetén – maga a képviselő még Kárpátaljával kapcsolatban is tízezer új állampolgárról beszélt – hogyan lehetséges egy konkrét személy statisztikai adatok alapján történő azonosítása.

Potápinál a portál arról is is érdeklődött, hogyan akarja a kormány összeegyeztetni a statisztikai adatok visszatartását a kettős állampolgárok választási névjegyzékének összeállításával – rájuk ugyanis továbbra is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, amit a belföldön élőkkel kapcsolatban januárban az Alkotmánybíróság megsemmisített. Erre a képviselő annyit mondott, hogy nagyon fontosnak tartja az állampolgársági törvény és a választási eljárás összehangolását, de ennek mikéntjéről jelenleg még „a Fideszben is többféle elképzelés él".

Kimaradt?