Băsescu figyelmeztet: értelmetlenné válik a bűnözők lehallgatása

Levélben szólította fel az államfő csütörtökön a miniszterelnököt arra, hogy sürgősségi rendelettel módosítsa a február elsején életbe lépő új büntető törvénykönyvet (Btk.) és az új büntetőeljárás törvénykönyvet (Be.)

Frissítés: Levele tartalmát az államfő csütörtök délután sajtónyilatkozatban is megerősítette. A tévékamerák előtt vállalta a felelősséget azért a mulasztásért, hogy nem vette észre még a kihirdetésük előtt a két törvénykönyv hiányosságait. „Nyomatékosan mondom: ha a miniszterelnök nem javítja ki sürgősségi rendelettel az igazságügyi intézmények által jelzett hiányosságokat, akkor a korruptak védelmezőjének tekinthető, a felelősség őt terheli a bűnüldözés akadályoztatásáért” – jelentette ki Traian Băsescu.

Ezt Traian Băsescu azzal indokolta, hogy a jogszabályok zavart okoznak a román igazságszolgáltatásban és akadályozzák a hatékony bűnüldözést. Az államfő azt kifogásolja, hogy az új eljárásjog csak a bűnvádi eljárás megkezdése, vagyis a gyanúsítottak beidézése után engedélyezi a lehallgatásokat, amelyek a gyanúsítottak figyelmeztetése után szerinte feleslegessé válnak.

Erre a hiányosságra egyébként márt múlt év decemberében felhívta a figyelmet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze. A Laura Codruţa Kovesi vezette intézmény csütörtökön újabb közleményt adott ki, amelyben rámutatott: az új Btk. a jelenleginél enyhébb büntetési tételeket állapít meg egy sor korrupciós bűncselekménynél, ami azt eredményezi, hogy az elévülési határidő is (amely a kiszabható legnagyobb börtönbüntetés másfélszerese) lecsökken.

A vádhatóság szerint emiatt kérdésessé válik, hogy sikerül-e eljutni a jogerős ítéletig a korrupciós ügyekben az elévülési határidő előtt. A DNA ugyanakkor ismét kifogásolta, hogy az új eljárásjog szerint gyakorlatilag fölöslegessé válik a gyanúsítottak lehallgatása. A két törvénykönyv sürgős módosítását kérte az államfő és a DNA által emlegetett érvekre hivatkozva a legfelsőbb bíróság elnöke, Liliana Stanciu is.

Robert Cazanciuc már a múlt héten ígéretet tett arra, hogy a kormány sürgősségi rendelettel megteszi a szükséges módosításokat a két jogszabályban, ám ez végül nem történt meg. Victor Ponta szerdán kijelentette: azért nem, mert félő, hogy ez az intézkedés az alkotmányba ütközik.

A kormányfő csütörtökön az államfő levelére úgy reagált: az új büntető törvénykönyvet és az új büntetőeljárás törvénykönyvet az előző kormány dolgozta ki, és már 2009-ben elfogadta a parlament, ráadásul Traian Băsescu is kihirdette, anélkül, hogy kifogásokat emelt volna a jogszabályok ellen. Végül ígéretet tett arra, hogy a kért módosításokat még csütörtökön megtárgyalja az igazságügyi miniszter a Legfelső Bírói Tanáccsal (CSM).

Kapcsolódók

Kimaradt?