Az RMDSZ-hez szegődött az EMNP-s Nemes Előd

Az Erdélyi Magyar Néppárt volt Kovászna megyei, illetve sepsiszentgyörgyi elnöke, Nemes Előd az RMDSZ-ben dolgozik, viszont megtartaná néppárti tanácsosi mandátumát.

A visszás helyzetre Benedek Erika az EMNP háromszéki megbízott elnöke hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatón, ahol rámutatott: Nemes Előd még tavaly december elején, a párt sepsiszentgyörgyi választmánya előtt jelentette be szóban, hogy személyes okok miatt lemond sepsiszentgyörgyi tanácsosi mandátumáról, majd december 16-án írásban is beadta lemondását a párt vezetőségének.

Nemes Előd vezeti a Kovászna megyei RMDSZ által beindított magyarországi választási regisztrációs szolgálatot vezeti. Lapunk érdeklődésére Nemes Előd kifejtette: szakemberként kérték fel, hogy a következő hónapokban dolgozzon, és mivel az elmúlt napokban az EMNP is közleményben üdvözölte a szolgálat beindítását, elvállalta ezt a munkát az RMDSZ keretében, viszont a néppárt tagja maradna.

Nemes Előd beismerte, hogy korábban írásban nyújtotta be a néppárti tisztségről való lemondását, de hozzátette, még hétfőn visszavonja ezt, mert szeretné végigvinni a sepsiszentgyörgyi tanácsban megszerzett mandátumát. Nemes Előd indoklása szerint erre az jogosítja fel, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon egymaga 3500 ezerrel több szavazatot kapott, mint az EMNP tanácsosi listája.

Benedek: Nemesre a Geréb szerepe illik

Benedek Erika sajtótájékoztatón kijelentette: „a Pál Utcai Fiúk diákregény szimbolikájával élve Nemes Előd tavaly még Nemecsek-díjakat osztogatott, de tettei arra utalnak, hogy rá inkább a Geréb szerepe illik”. A néppárt háromszéki megbízott elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: megtették a megfelelő adminisztratív lépéseket, hogy Nemes Előd helyét a sepsiszentgyörgyi tanácsban a jelöltlista következő szereplője, Váncsa Albert vegye át.

„Amit Nemes Előd tett, az árulásnak bizonyul, innen kezdve nem lehet közös utunk. Ha visszavonja írásos lemondását, az EMNP megvonja tőle a bizalmat, így elveszíti tanácsosi mandátumát” – utalt a törvény előírásaira rá Benedek Erika. Nemes Előd erre úgy reagált: ha az EMNP megvonná tőle a bizalmat, akkor jogi útra tereli az ügyet. 

Az RMDSZ Kovászna megyei elnöke, Tamás Sándor hétfőn közleményt adott ki arról, hogy Nemes Elődöt bízták meg a regisztrációs irodahálózat koordinálásával, mivel neki már van tapasztalata a regisztrációs folyamatban. „Nemes Előd ismeri a megyét, jó szervező, dolgoztunk együtt már a megyei tanácsnál is, elégedett voltam a munkájával, bízom benne, hogy ezt a feladatot is tisztességgel elvégzi. Nem tagadom, az elmúlt években voltak nézeteltéréseink, politikai vitáink, mi több, a választásokkor ellenünk kampányolt. De ez a történet másról szól: most mi arra kerestünk megfelelő személyt, hogy a regisztrációt Háromszéken pontosan, alaposan megszervezze. Nemes Elődöt egy szervezési feladattal bízta meg az RMDSZ” – fogalmaz közleményében Tamás Sándor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?