„Ponta, mennyit kaptál, hogy aláírd a Verespatak-törvényt?”

Gyávaságnak nevezte Traian Băsescu a Ponta-kabinetnek azt az eljárását, hogy a parlamentre bízza a döntést a verespataki ciános technológiájú aranybánya megnyitásáról. Az Adevărulnak adott interjúban elmondta: a befektetés jóváhagyására bőven elegendő lenne egy kormányhatározat.

„Amikor a kormányfő még ellenzékben volt, azzal gyanúsított engem, hogy pénzt kaptam a beruházótól a verespataki bánya megnyitásának támogatásáért. Most én kérdem ugyanezt tőle: Ponta, mennyit kaptál, hogy aláírd a Verespatak-törvényt?” – fogalmazott Băsescu, aki közismert támogatója a verespataki befektetésnek.

Az államfő szerint a kormánynak társadalmi párbeszédet kellene kezdeményeznie a beruházásról. Băsescu elmondta: ha ezt a Ponta-kabinet elmulasztja megtenni, akkor a jövő tavaszi európai parlamenti választásokkal egy időben országos referendumot hirdet a bánya megnyitásáról.

Mint ismert, vasárnap délután a civil szervezetek az ország több városában tiltakozó tüntetéseket szerveztek. Hasonló megmozdulásokat Európa-szerte tartottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?