Újabb infrastrukturális beruházás uniós finanszírozása úszik el

A Lugos-Déva autópálya utolsó hiányzó szakaszának még a terve sem készült el, pedig a kivitelezési szerződést 2022 júniusában írták alá.

Immár biztosra vehető, hogy újabb jelentős pénzösszeget veszít Románia az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. A Lugos-Déva autópálya Holgya és Marzsina közti szakaszára 400 millió euró van elkülönítve, azonban teljességgel kizárt, hogy le tudnánk hívni a teljes összeget.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A 9,13 kilométeres sztrádaszakaszt 2026 augusztusáig be kellene fejezni, amire az esély kereken nulla. „A1 Holgya-Marzsina, az első PNRR-s elbukott autópálya” – állapítja meg a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület egy Facebook-bejegyzésben.

A civil szervezet ítéletével nem érdemes vitatkozni, mivel a munkálatok elvégzésére 34 hónap van előirányozva, de a kivitelező még egy kapavágást sem tett. Bár a szerződést még 2023 júniusában aláírták, a műszaki terv a mai napig nem készült el, annak hiányában pedig az építési engedélyt sem lehetett kibocsátani.

A közbeszerzési eljárást a legnagyobb hazai útépítő cég, az UMB és a boszniai Euro-Asfalt alkotta konzorcium nyerte el. A társulás 2022 decemberében kapta meg az utasítást a munka elkezdésére, s mivel a tervezésre 11 hónap volt előirányozva, 2023 novemberében végeznie kellett volna vele.

Az átadási határidőig 28 hónap van hátra, úgy, hogy jelen pillanatban még azt sem lehet tudni, mikor kezdődik majd a kivitelezés. Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter február 9-én azt nyilatkozta, hogy március 1-én indulnak a munkálatok, ami, mint utólag kiderült, egy bármiféle reális alapot nélkülöző politikusi mellébeszélés volt csupán.

Az, hogy megtáltosodik a kivitelező, aki a tervet sem tudta határidőre elkészíteni, s befejezi a beruházást 2026 augusztusára, műszakilag lehetetlen, ugyanis ezen a sztrádaszakaszon meg kell építeni egy 2,13 kilométeres alagutat.  

Azt, hogy ez mekkora kihívás, jól mutatja a Nagyszeben-Pitești sztrádaszakaszon épülő 1,35 kilométeres alagút. Ennek tavaly októberben fogott neki a kivitelező, s a tervek szerint 2026 decemberében kerül majd sor az átadására.

Ahhoz, hogy Holgya és Marzsina között elkezdődhessen a fúrás, hosszú hónapoknak kell még eltelniük, így, a Pro Infrastructură szerint „az átadáskor bőven 2027-ben járunk majd”. A legjobb esetben.

Ez a dél-erdélyi autópálya utolsó hiányzó szakasza. Az elkészültét követően sztrádán autózva lehet majd eljutni Nagyszebentől a magyar határig.

Kapcsolódók

Kimaradt?