Újabb gazdasági válság kezdődött, vélik a kisvállalkozók

A közel 3 ezer megkérdezett vállalkozó 93,5 százaléka van ezen a véleményen.

Újabb gazdasági válság küszöbén vagyunk, véli a kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szövetsége (CNIPMMR) által végzett felmérés során megkérdezett üzletemberek elsöprő többsége. 93,5 százaléknak az a véleménye, hogy új gazdasági válság kezdődik, aminek a fő oka az Ukrajnában dúló háború.Pesszimisták a kisvállalkozók | Fotó: Pixabay

„Az általunk megkérdezett vállalkozók túlnyomó többségének nincsenek üzleti kapcsolatai Ukrajnával és Oroszországgal. Tízből nyolcan adtak ilyen választ. Azok közül, akiknek voltak kapcsolataik a két országgal, tízből heten megszüntették az együttműködést” – mondta Florin Jianu, a CNIPMMR elnöke, ismertetve a felmérés eredményét.

A vállalkozók 89,7 százaléka már tapasztalja a háború hatásait a megdrágult alapanyagok és szolgáltatások formájában, 77 százalékuk pedig ennek következtében emelni fogja a saját termékeinek/szolgáltatásainak az árát. 60 százalékuk elhalasztja az idei évre tervbe vett beruházásokat, s csupán 3,7 százalék szándékozik a korábban tervezettnél nagyobb összeget fordítani fejlesztésre.

A megkérdezettek 54 százaléka az árbevétel csökkenésére számít 2022-ben, Az optimisták elsöprő többsége szerint minimális mértékben fog nőni az árbevételük, 10 százaléknál nagyobb növekedést mindössze 7 százalék tart valószínűnek.

Tízből hét alany nagyon fontosnak tartja az ország energetikai függetlenségének a növelését, a hazai ipari feldolgozó kapacitás fejlesztését, állami intézkedéseket az infláció féken tartására, a közberuházások élénkítését és állami garanciát a kis- és középvállalkozások hitelfelvételéhez.

„A közvélemény-kutatás eredményeit elküldtük a kormánynak, a kis- és középvállalkozások európai szervezetének és az Európai Bizottságnak is. (…) Egyértelmű, hogy befektetésekre van szükség a gazdaságban” – állapította meg Florin Jianu.

A felmérésben 2 598 vállalkozó vett részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?