Riasztó prognózis: minden idők legsúlyosabb gazdasági válsága jöhet

A világ talán leghíresebb közgazdásza szerint a mostani válságkezelésnek katasztrofális pénzügyi-gazdasági következményei lesznek.

Újabb, minden korábbinál súlyosabb gazdasági világválság elé nézünk, véli Nouriel Roubini, a New Yorki Egyetem professzora. A világhírű közgazdász a The Guardian napilapban megjelent vezércikkében fejtette ki, hogy a kormányok és a központi bankok „az elkövetkező években megteremtik a körülményeket minden stagflációs válság anyja számára”.

A stagfláció egy közgazdasági szakkifejezés, a stagnálás és az infláció szavak összevonása. A stagfláció olyan gazdasági krízishelyzetet jelöl, amikor a magas inflációhoz lassú gazdasági növekedés vagy recesszió, valamint nagy munkanélküliség társul.

Roubini szerint elkerülhetetlen az infláció felgyorsulása, mivel a kormányok százmilliárd eurókat fordítottak válságkezelésre, ami miatt a kereslet és az árak is nőnek, főleg, hogy protekcionista lépések és a globális ellátási láncokban mutatkozó zavarok miatt csökken a kereslet.

A költekezés miatt a kormányok sokkal eladósodottabbak, mint korábban bármikor, s kilátástalan helyzetben vannak: ha visszafogják a gazdaságélénkítő programokat, akkor csődhullám fenyeget, ha nem, akkor kétszámjegyű inflációt gerjesztenek.

„Ez a lassított katasztrófa elkerülhetetlen. A 70-es évek stagflációja rövidesen találkozni fog a 2008 utáni szuverén adósságválsággal. A kérdés nem az, hogy megtörténik-e, hanem, hogy mikor” – véli Nouriel Roubini.

(Nyitókép: Facebook/NourielRoubini)

Kapcsolódók

Kimaradt?