Töredékére csökkent a Gazprom nyeresége a tavalyi évhez képest

A Kínába irányuló export 6,5 milliárd köbméterrel nőtt, az európai 126 milliárddal csökkent, ráadásul estek az árak is.  

Az Kreml-párti propaganda egyik konstans motívuma, hogy a nyugati szankciók nem működnek, az orosz gazdaság, köszöni szépen, jól van. Ennek a narratívának nem várt helyről érkezett ékesszóló cáfolata.Fotó: Facebook/Gazprom

A Gazprom nyeresége az idei első félévben a leggyengébb volt a koronavírus sújtotta 2020 óta – derül ki az orosz vállalat kedden közzétett negyedéves jelentéséből. Az első félévben 296,2 milliárd rubel (3,1 milliárd dollár) profitot termelt a társaság, szemben a tavalyi 2500 rubeles nyereséggel, ráadásul az idei második negyedév már valójában 18,6 milliárd rubel veszteséget hozott az állami földgáz-termelőnek.

A profit visszaesése mögött megtalálhatjuk az Európa felé csökkenő szállításokat és a gázárak zuhanását egyaránt, bár utóbbit részben ellensúlyozta a növekvő Kína felé tartó forgalom – nyilatkozta Famil Szadigov vezérigazgató-helyettes.

Azonban a kínai szállítások csak az Európában kieső mennyiség töredékét teszik ki. Idén csővezetéken keresztül a Gazprom mintegy 22 milliárd köbméternyi gázt küldhet Kínába, míg 2021-ben, az utolsó, háború előtti évben 177 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Európába. Az idei nyugat felé tartó forgalom pedig a Bloomberg számításai szerint még mindig a kínai több mint duplája, 51 milliárd köbméter lehet. Kínába tavaly még csak 15,5 milliárd köbméter földgázt küldött vezetéken a Gazprom.

Az, hogy a korábban Európában értékesített gázt, infrastruktúra hiányában lehetetlen átirányítani más piacokra, az első pillanattól fogva egyértelmű volt. A Gazprom mostani adatai azt mutatják, hogy az EU-ba irányuló orosz gázexport két év alatt 71 százalékkal, 126 milliárd köbméterrel csökkent. A Kínának értékesített földgáz mennyisége ellenben mindössze 6,5 milliárd köbméterrel nőtt idén, s a teljes mennyiség is kevesebb, mint ötöde annak, amennyivel visszaesett az európai export.

Oroszország számára létfontosságú a kőolaj- és a földgáz exportja, mivel jelentős bevételt jelentenek a központi költségvetés számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?