Elemzés: Oroszország csütörtökön nem szállított földgázt Romániába

Hirtelen visszaesett a Romániába irányuló orosz gázimport csütörtökön, az országba ezen a napon csak olyan földgáz érkezett, amelyet az oroszok Magyarországra szállítanak tovább – állapította meg a Profit.ro gazdasági hírportál elemzése.

A téli szezonban a hazai fogyasztás fedezésére a rendszerbe kerülő gáz a jelenlegi termelésből, az importból és a tárolókból származik, amelyek jelenleg 67 százalékos telítettségen vannak. Mivel a jelenlegi termelés majdnem kétszerese a fogyasztásnak (260 GWh/nap a 135 GWh/naphoz képest), Románia valószínűleg több mint 80 százalékban telített tárolókkal (több mint 26 TWh) vág neki a télnek, elérve ezzel az uniós célt. De még a 100 százalékban feltöltött tárolók esetén is szükség lenne importra, legalábbis a fogyasztási csúcsidőszakokban, hogy az országos átviteli rendszer (SNT) működőképes maradjon.

Ez az oka annak, hogy az SNT működtetője, a Transgaz pályázatot írt ki a 2023. január–március közötti időszakban importált földgáz vásárlásán keresztül történő kiegyenlítő szolgáltatásokra. A Transgaz összesen 1,079 és 1,349 milliárd lej közötti összeget hajlandó fizetni 128 millió köbméter vagy 1,37 TWh gázmennyiség után, ez további 25 százalékkal növelhető.

Csakhogy csütörtökön hirtelen visszaesett az orosz gázimport a TurkStream vezetékben a bulgáriai összekötési ponton: a 8-9 millió köbméter/nap szintről 4,8 millió köbméter/napra, amelyből 4,5 millió köbméter/nap Románián át a csanádpalotai összekötési ponton keresztül jutott el Magyarországra.

Ennek eredményeként a tárolási szintek csütörtökön az elmúlt időszak napi 16,5 millió köbméter feletti szintjéről 11,5 millió köbméter körülire csökkentek. A lap ugyanakkor megállapítja, hogy az importált mennyiség csökkenése nem hozható összefüggésbe a TurkStream felújításával, amelyre június 21–28. között már sor került.Illusztráció: Máramaros Megyei Tanács/Archív

Hozzáteszik, hogy ha az oroszok úgy döntenének, hogy nem küldenek több gázt a romániai fogyasztás és tárolás fedezésére, a hazai vállalatoknak alternatív gázforrásokat és -szállítási útvonalakat kell találniuk. Előfordulhat ugyanis, hogy a Görögország és Bulgária közötti interkonnektor, amelyen keresztül cseppfolyósított földgázt szállítanának többek között Romániába, nem kezdi meg működését októberben, ahogyan azt bejelentették korábban – figyelmeztetett nemrégiben Ljudmil Joczov, a Bulgargaz vezérigazgatója.

Törökországgal együtt Görögország, valamint a délkelet-európai országok – köztük Románia – legfőbb reménye az azerbajdzsáni gáz, amennyiben a Gazprom korlátozza vagy leállítja a TurkStream vezetéken keresztül történő szállítást, követve az Észak-Európában bevezetett modellt, ahol jelentősen csökkentették az Északi Áramlaton és a Jamalon keresztül történő tranzitot – figyelmeztet a Profit.ro.

„Ha a keresleti csúcsidőszakokban (január–március) a hazai termelésből és a földgáztárolókból származó gázforrásokat maximálisan kihasználják, és a tőzsdéről rövid távú szabványosított termékként vásárolt gázmennyiségek nem fedezik az SNT működési határértékeken belül tartásához szükséges gázszükségletet, akkor az SNT egyetlen rendelkezésre álló forrása az import lesz” – így indokolja a Transgaz azon döntését, hogy a 2023. január–március közötti időszakban importból származó földgáz vásárlásával szervezi meg a kiegyenlítő szolgáltatások beszerzésére irányuló pályázatot.

A Transgaz által kínált 788 lej/MWh ár a 2022. június 25. és július 4. közötti időszakra vonatkozó, 679,29 lej/MWh összegű, a 2022. június 25. és július 4. közötti időszakra vonatkozó napi tranzakciókból számított súlyozott átlagár, amelyhez egy legfeljebb 16 százalékos szállítási pótdíj járul.

A vállalat tavaly többször is megpróbált hasonló szolgáltatásokat vásárolni, de a pályázatokat törölték, mert nem jelentkezett egyetlen ajánlattevő sem, pedig a felár nem 16 százalék, hanem 30 százalék volt. Múlt pénteken a bukaresti árutőzsdén a földgáz ára 707 lej/MWh volt, 4,2 százalékkal magasabb, mint ahogy a Transgaz becsülte. Az utolsó, a jövő év első negyedévében szállítással járó gázügylet pedig július 7-én történt 863 lej/MWh áron, ami 183,71 lej/MWh-val, azaz 27 százalékkal magasabb a Transgaz becsült áránál, és 75 lej/MWh, azaz 9,5 százalékkal magasabb a 788 lej/MWh árnál, a 16 százalékos felárral együtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?