Több mint egymilliárd euróra vásároltak ingatlant a hazai befektetők az elmúlt öt évben

A hazai befektetők az elmúlt öt évben 1,1 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat, ami az ebben az időszakban forgalmazott ingatlanvolumen 28 százalékának felel meg, és ezzel a jövedelemtermelő eszközök legaktívabb vásárlóivá váltak Romániában – derül ki egy ingatlan-tanácsadó cég adataiból.

Az elemzés szerint a hazai befektetők után a dél-afrikaiak következnek, 600 millió euró értékben vásároltak ingatlant Romániában, ami 15 százalékos piaci részesedést jelent. A dobogó harmadik fokán az osztrákok állnak, 14 százalékos részesedéssel, majd az izraeliek 9 százalékkal, a magyarországi befektetők pedig 8 százalékkal.

A tanácsadók megjegyzik, hogy a helyi tőke jelenléte az ingatlantranzakciók piacán jelentősen megnőtt a 2018-2022-es időszakban, az azt megelőző öt évben mindössze 1-7 százalék között volt a részesedésük.

Fotó: Agerpres

A romániai befektetők „mozdonya" a 2018-2022-es időszakban a Dedeman csoport (Pavăl Holdings) volt, amely 850 millió euró értékű ingatlanfelvásárlással gyorsan felkapaszkodott a második helyre a romániai irodatulajdonosok listáján. A csoport mintegy 380 ezer négyzetméteres portfólióval rendelkezik. Egy másik jelentős helyi befektető az One United volt, amely kis és közepes méretű irodaházakra összpontosított, ezek közül néhányat azóta már újraértékesített. Vásároltak ugyanakkor Bukarest központjában műemléképületeket, ezeket felújították, szállodává vagy lakóházzá alakították át. A romániai befektetők vásárlásainak 81 százalékát az irodaházak tették ki, a második helyen a kiskereskedelmi és szállodai projektek állnak, egyenként 7 százalékkal, derül ki a Cushman & Wakefield Echinox elemzésének eredményeiből.

A piac legnagyobb szereplőinek hierarchiája az elmúlt években megváltozott, elsősorban az irodai szegmensben. E változások sorát az nyitotta meg, hogy a dél-afrikai NEPI Rockastle alap eladta irodaportfólióját AFI Europe-nak. Ezt követte az osztrák CA Immo csoport kivonulása a helyi piacról, míg az S Immo és az Immofinanz portfóliók a cseh CPI Property Group égisze alatt egyesültek. A tranzakciók eredményeként a Globalworth megtartotta piacvezető pozícióját, de már a Pavăl Holding, a CPI Property és az AFI Europe követi a sorban. A kiskereskedelmi területen a cseh CPI Property a dobogóra került NEPI Rockcastle és az Iulius Group mellé. Az ipari és a logisztikai területek piacán a rangsor nem változott jelentősen, míg a CTP és a Globalworth többek között felvásárlások révén növelte portfólióját, addig a WDP, a P3 és a Logicor a terjeszkedést választotta – jegyzik meg a Cushman & Wakefield Echinox tanácsadói.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?