Szépen hoz az afrikai szénbányászat konyhájára az orosz-ukrán háború

Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyre több szén érkezik az Európai Unió tagországaiba az afrikai bányákból.

Idén várhatóan megduplázódik Tanzánia szénexportja, mintegy 697 ezer tonnára nő, közölte az ország bányászati bizottsága, miközben a termelés várhatóan 50 százalékkal bővül, és megközelíti az 1 millió 365 ezer tonnát.  2022 nyarán 57 szénnel megrakott hajó indult útnak a tanzániai kikötőkből, míg a tavalyi év azonos időszakában mindössze kettő, írja a vg.hu.Fotó: Pixabay

Hasonló a helyzet Botswanában is, ahonnan korábban főleg a szomszédos Dél-Afrikába, Namíbiába és Zimbabwébe irányult az export, most azonban jelentős mennyiséget szállítanak Európába is. Amíg olcsó volt az energiahordozó, addig az afrikai országokból, a fejletlen infrastruktúra miatt nem érte meg messzire szállítani azt, a mostani árakon azonban nagyon is kifizetődő.

Az energiatermelésre használt szén globális referenciaára szeptember 16-án tonnánként 429 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 176 dollárral. Az abszolút csúcsot a márciusi 483,5 dollár jelenti.

„Az európai kereskedők újabban mindenhol felbukkannak, ahol szenet rejt a föld, és hajlandók az ázsiai vevők által kínált ár kétszeresét is kifizetni” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Rizvan Ahmed, a tanzániai Bluesky Minings bányászati vállalat ügyvezető igazgatója.

Idén nyáron az amerikai Cargill 9 millió tonna szenet szállított tengeren világszerte, szemben a tavalyi 7 millió tonnával. „A közeljövőben rengeteg szén indul még az óceánokon át az öreg kontinensre, például Kolumbiából, Dél-Afrikából és még távolabbról is” – nyilatkozta Jan Dieleman, a Cargill tengeri szállítási részlegének elnöke.                     

A háborús konjunktúrának köszönhetően úsznak a pénzben az afrikai szénkitermelők. 2020 végén, amikor a szén tonnánkénti ára mindössze 75 dollár volt, a bányavállalatok nyeresége 15 dollár/tonna körül volt. A mostani, 400 dollárt meghaladó áraknak köszönhetően a profit a korábbinak mintegy 16-szorosára hízott, tonnánként 235 dollárra.

Mivel attól félnek, hogy Oroszország elzárhatja a gázcsapot, az EU-tagállamok ideiglenesen félretették a környezetvédelmi megfontolásokat, és újraindítottak szénerőműveket, illetve elhalasztották a még működő erőművek korábban eltervezett leállítását. Ezzel párhuzamosan szénkészleteket halmoznak fel, aminek hatására látványosan megnőtt az energiahordozó importja.

Kapcsolódók

Kimaradt?