FRISSÍTVE – Népszavazást sürgetnek a két szakadár „köztársaságában” az Oroszországhoz csatlakozásról

FRISSÍTVE: Népszavazás mielőbbi kiírására szólította fel saját regionális vezetőjét hétfőn mind a délkelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság, mind a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája az Oroszországhoz való csatlakozásról. FRISSÍTÉS: Népszavazást sürgetnek Herszon megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról

Donyeckben a lakosság egy része oroszbarát | Fotó: Agerpres/EPAGyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt javasolta a Luhanszki Népköztársaság élén álló Leonyid Paszecsnyiknek, hogy egyesítsék erőiket a referendum megrendezésében. Emlékeztetett rá, hogy a két „köztársaság” 2014-ben is egyszerre tartotta meg az „önállóvá” válásáról szóló népszavazást.

Amíg a luhanszki entitás egésze az orosz és a szakadár köztársasághoz tartozó erők ellenőrzése alatt áll, addig a donyecki régiónak csak mintegy a fele. Az ügyben hétfőn megszólalt orosz politikusok és politikai elemzők úgy vélik, hogy a teljes egészében „felszabadított” luhanszki régióban nem lehet nagyobb akadálya a népszavazás megtartásának.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője hétfőn azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy ennek a régiónak a lakói is készek referendumot tartani annak érdekében, hogy Moszkvától biztonsági garanciákat kapjanak, és az orosz hatóságok tartósan a régióban maradjanak. Az északról az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímmel határos Herszon megye a helyi hatóságok szerint teljesen orosz ellenőrzés alatt áll. Sztremouszov értelmetlennek nevezte Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hétfői rendeletét 15 Herszon megyei katonai közigazgatási szerv létrehozásáról.

Az RBK gazdasági lap azt írta, hogy szeptember elején az orosz elnöki adminisztrációhoz közeli forrásokból úgy értesült, a Kreml azt tervezte: a Luhanszki Népköztársaságban, a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon, Zaporizzsja és Harkiv megyében még az ősz vége előtt népszavazást tartanak. Az ukrán hadsereg közben a harkivi területek túlnyomó részét visszafoglalta. A Moszkva-barát harkivi hatóságok szerint Kupjanszk városnak az Oszkol folyó keleti partján lévő részét még mindig a folyamatos ukrán tűz alatt álló orosz és szakadár „szövetséges csapatok” ellenőrzik.

Az RBK szerint a Kreml a népszavazások előkészítésénél abból a koncepcióból indult ki, hogy ezeket a katonai helyzettől függően „a közeli vagy a távoli jövőben” lehet megrendezni. A lap két informátora azt állította, hogy a „közeli” alatt szeptembert, a „távoli” alatt pedig novembert értették az elnöki apparátusban. Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország főtanácsának titkára, Andrej Turcsak korábban azt mondta, szimbolikus és helyes lenne, ha november 4-én, a Nemzeti Egység Napján tartanának népszavazást a donyecki és a luhanszki régió, valamint a „felszabadított területek” Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Népszavazást sürgetnek Herszon megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról

Felszólította az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai Herszon megye társadalmi kamarája kedden Vlagyimir Szaldót, a régió vezetőjét, hogy haladéktalanul rendezzen népszavazást a régió Oroszországhoz való csatlakozásáról. Korábban a régió közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy Herszon régió lakosai mielőbb referendumot szeretnének tartani a terület státuszáról, hogy garanciákat kapjanak arra, hogy Oroszország részévé válhatnak.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban tartandó népszavazás „évtizedekre teljesen megváltoztatja Oroszország fejlődésének vektorát”, és az új területek „befogadása” nyomán „a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlanná válik”. „Az Oroszország területére való betolakodás olyan bűncselekmény, amelynek elkövetése lehetővé teszi az összes önvédelmi erő alkalmazását” – írta Medvegyev.

Hangot adott véleményének, hogy a népszavazások nemcsak a Donyec-medencei „köztársaságok” és „más felszabadított területek lakosainak rendszerszintű védelme, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak”.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője egyebek között kijelentette, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás kiegyenlítené az ukrán hadsereg ellen harcoló erők felfegyverzettsége közötti különbségeket. Közölte, hogy a szakadár entitás „pártatlan” országokat fog felkérni arra, hogy küldjenek megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?