banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kijev elismerte Liszicsanszk elvesztését, az oroszok elfoglalták a „Luhanszki Népköztársaságot”

Az ukrán csapatok heves harcok után kivonultak a Luhanszk megyei, stratégiai jelentőségű Liszicsanszk városból – jelentette be vasárnap kora este a kijevi vezérkar a Facebookon. Az orosz védelmi miniszter a „Luhanszki Népköztársaság” felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyint.

Az ukránok azt mondják, csak ideiglenesen vonták ki csapataikat a városból | Fotó: Agerpres/EPAA közlemény szerint az orosz csapatok mind fegyverzetben, mind létszámban egyaránt túlnyomó fölényben voltak az ukrán erőkkel szemben. Az adott körülmények között „a város védelmének folytatása végzetes következményekkel járna, ezért az ukrán védők életének megóvása érdekében a visszavonulás mellett döntött” a katonai vezetés – írták.

Hangsúlyozták egyúttal, hogy folytatják a harcot. „Sajnos az acélakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez, amihez anyagi és technikai források kellenek. (...) Vissza fogunk térni, és biztosan győzünk!” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a vezérkart. Reggel vált ismertté, hogy az orosz erők tovább nyomultak és megvetették a lábukat Liszicsanszk peremvidékén – emlékeztetett a hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal a vezérkar közlése előtt még azt mondta, hogy Liszicsanszk környékén harcok dúlnak, de a város nem áll teljesen az orosz hadsereg ellenőrzése alatt.

Sojgu: felszabadítottuk a „Luhanszki Népköztársaságot”

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár „Luhanszki Népköztársaság” területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt – ismertette az orosz védelmi minisztérium.

Közölték azt is, hogy az orosz hadsereg és a luhanszki „népi milícia” erői teljes ellenőrzésük alá vonták Liszicsanszk városát és a környező településeket, amelyek közül a legjelentősebbek Bilohorivka, Novodruzseszk, Malorjazancevo és Belaja Gora. A tárca hozzátette, hogy az utóbbi 24 órában 182 négyzetkilométer területet foglaltak el a csapatok.

Andrej Marocsko, a luhanszki milícia alezredese közölte, hogy a régió feletti teljes ellenőrzés megszerzése annak adminisztratív határai között még nem jelenti a „népköztársaság” biztonságának megteremtését. „Sajnos vannak erők és eszközök, amelyek képesek ártani Luhanszk és Donyeck területének” – fogalmazott. Úgy vélte: a donyecki népi milíciával és az orosz hadsereggel olyan távolságra kell tolniuk az ellenséget, hogy azt mondhassák, teljesen biztonságban vannak. Marocsko hozzátette, hogy ez Luhanszk határaitól mérve mintegy 300 kilométer.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?