Herszon megye lakóinak azt tanácsolták, hogy a telet más régióban, például Kárpátalján töltsék

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt tanácsolta az orosz ellenőrzés alól megszabadult térségben található települések lakóinak, hogy a téli időszakra utazzanak el otthonukból.

„Tekintettel a felszabadult településeken kialakult helyzetre, azt tanácsoljuk, hogy a téli időszakra költözzenek el Kárpátalja, Hmelnickij és Zsitomir megyék területére” – írta Jaroszlav Janusevics herszoni kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői beszámolója szerint. Kiemelte, hogy ezt különösen ajánlják a gyermekes családoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. Azt azonban nem részletezte, hogy mit kell érteni „a kialakult helyzet” alatt.

A hivatalnál hozzátették, hogy a belső menekültstátus megszerzése után a Herszon megyeiek pénzügyi támogatásban részesülnek: a felnőtteknek fejenként kétezer hrivnya, a fogyatékossággal élőknek és a gyermekeknek pedig háromezer hrivnya jár.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy újabb települést szabadítottak fel az ukrán erők régiójában: Bilohorovka falut. „A luhanszki Bilohorivkát megtisztították, és teljes mértékben az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll” – írta a kormányzó. Hajdaj a megye felszabadítását illetően ugyanakkor türelemre intett. „Ez a folyamat sokkal nehezebb lesz, mint a harkivi régióban volt, mivel az ellenséget ebben az irányban meglepni nem lehet. Kemény küzdelem lesz Luhanszk megye területének minden centiméteréért” – figyelmeztetett.Illusztráció: Agerpres (Archív)

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz csapatok Ukrajna déli részén beszorultak az ukrán védelmi erők és a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partja közé. Emiatt néhány parancsnokuk megpróbál az ukrán fegyveres erők képviselőivel kapcsolatba lépni, hogy letegyék a fegyvert és megadják magukat - mondta.

A Jevropejszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy Németország további négy darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveget szállít Ukrajnának. Németország „saját nehéz anyagi helyzete ellenére a Bundeswehr további négy tüzérségi fegyvert – Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackokat, egy további lőszercsomaggal – biztosít Ukrajnának” – idézte a portál a német védelmi minisztérium közleményét.

Christine Lambrecht védelmi miniszter elmondta, hogy ezzel 14-re nő a Németország által Ukrajnának szállított ilyen típusú fegyverek száma, a Hollandia által szállított tarackokkal együtt pedig 22-re.

„Ukrajna nagyon dicsérte ezt a rendszert, és kifejezte óhaját, hogy több tarackot szeretne kapni. Annak érdekében, hogy tovább támogassa Ukrajnát a kegyetlen orosz invázió elleni bátor harcában, Németország teljesíti ezt a kérést, és további négy ilyen önjáró tarackot biztosít” – fogalmazott Lambrecht.

Mark Rutte holland miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon egyeztetett Ukrajna további katonai támogatásáról – tette hozzá a Jevropejszka Pravda.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?