Szárnyal a bitcoin: csábító, de roppant veszélyes a kriptovalutákba történő befektetés

Egy év alatt körülbelül 400 százalékkal nőtt a bitcoin ára, majd pár nap alatt kb. 20 százalékot esett.

Elképesztő magasságokba emelkedett a bitcoin ára. A legismertebb kriptovaluta ára január 6-án átlépte a 40 ezer dolláros szintet, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 12 hónapban az értéke körülbelül 400 százalékkal nőtt. A tavalyi évet a bitcoin 7 213 dolláros szinten kezdte.

A 41 973 dolláros csúcs elérését követően a virtuális valuta értéke csökkenésnek indult, január második hetében 30 és 36 ezer dollár között oszcillál. Ez nem számít kirívónak, a rövid időintervallum alatti nagy áringadozás jellemző a digitális valutákra. A szakértők zöme ugyanakkor a bitcoin árának dinamikus növekedésére számít az elkövetkező időszakban.

A JP Morgan befektetési bank elemzői szerint a kriptovaluta értéke hosszú távon elérheti a 146 ezer dollárt, s az arany alternatívájává válhat. A bitcoint egyre gyakrabban emlegetik digitális aranyként, olyan eszközként, mely hatékonyan védi a megtakarításokat az inflációtól. A bitcoin árának 2019-ben kezdődött látványos emelkedésének egyik oka az, hogy jelentős pénzügyi intézmények egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak felé. Így például a PayPal egy olyan funkcióval bővítette z alkalmazást, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók bitcoint vásároljanak.A JP Morgan szerint a bitcoin árának felső határa a csillagos ég/Fotó:Shutterstock

A járvány a bitcoin malmára hajtotta a vizet

A kriptovalutás szárnyalásához nagyban hozzájárult, hogy válságkezelő intézkedésként a kormányok világszerte hatalmas összegeket pumpáltak a gazdaságba, aminek inflációgerjesztő hatása van. Ezért a befektetők bizalma a hagyományos valutákban némiképp megrendült, s növekvő érdeklődést tanúsítanak az inflációra immunis befektetések iránt.

Nem létezik hivatalos kimutatás arról, hogy romániai befektetők mennyi bitcoint vásároltak és más kriptovalutát, azonban George Rotariu, a virtuális valutákra specializálódott készpénz automatákat üzemeltető Bitcoin Románia vezérigazgatója 1 milliárd euróra becsüli az összeget.

Idehaza nem lehet közvetlenül kriptovalutákat vásárolni, mivel 2018-ban a Román Nemzeti Bank azokat „spekulatív, nagyon illékony és veszélyes aktívumok”-nak minősítette. A virtuális valutákkal kereskedő online platformok nem nyithatnak bankszámlát romániai bankokban, azonban román állampolgárok legálisan vásárolhatnak ilyeneket. A magánszemélyek kriptovalutákkal való kereskedésből származó jövedeleme adóköteles, azt be kell jelenteni az adóhatóságnak, mondja George Rotariu.

 „Azok a fogasztók, akik ilyen termékekbe fektetnek, fel kell készüljenek rá, hogy az összes pénzüket elveszthetik” – figyelmeztet a brit pénzügyi felügyelet, az FCA. A hatóság azt követően adta ki a figyelmeztetést, hogy a hét elején a kriptovaluták ára lejtmenetbe váltott, ami miatt a globális piacról rövid idő alatt 170 milliárd dollár tűnt el. Azokat, akik hónapokkal korábban vásároltak digitális valutát nem érte veszteség, az árak ugyanis jóval az akkori szint fölött vannak.

„Mint minden magas rizikójú spekulatív befektetés esetében, a fogyasztóknak tudniuk kellene, hogy mibe fektetnek be, ismerniük kellene a befektetés veszélyeit, s azt, hogy milyen védelemre számíthatnak” – áll az FCA által kiadott figyelmeztetésben.

Mi az a bitcoin?

A kriptovalutákat az különbözteti meg a hagyományos pénznemektől, hogy nem egy állam bocsátja ki őket, hanem egy számítógépes program generálja. Ebből fakadóan semmiféle hatóság nem tud ellenőrzést gyakorolni felettük, s velük folytatott tranzakciók felett sem. A bitcoinból maximum 21 millió egység hozható forgalomba, ez a mennyiség kódolva van a programban. Léteznek bitcoin automaták, ezek között erdélyi fejlesztésű is van. A bitcoint sok cég is elfogadja fizetőeszközként.

Kapcsolódók

Kimaradt?