Beüzemelték az első erdélyi bitcoin automatát

Magyar informatikus eredeti koncepciója alapján, két év munkájának eredményeként készült el az első Erdélyben kifejlesztett bitcoin automata.

Három hete állították üzembe az első bitcoin automatát Erdélyben. A berendezés Kolozsváron, a ClujHub Kereszt (Pitești) utcai székhelyén található. Az automata tervezője és kivitelezője Miklós István informatikai szakember.

Mi is az a bitcoin? A bitcoin 2008 novemberében jelent meg. A koncepció megalkotója Satoshi Nakamoto, amit a szakemberek többsége álnévnek tart, mely mögött egyesek szerint egy csoport rejtőzik. A fizetőeszközből maximálisan forgalomba hozható mennyiséget 21 millióban szabta meg a bitcoin szervere. Nyugaton egyre elterjedtebb, vannak már úgynevezett bitcoin utcák is, a hozzánk legközelebbi Barcelonában, melyeken minden bolt elfogadja a virtuális fizetőeszközt. 

Az autodidakta szoftverfejlesztő, aki korábban több multinacionális vállalatnál dolgozott informatikusként, két évet dolgozott a bitcoin ATM-en. „Hat hónap alatt is meg lehetett volna csinálni, de kezdetben alkalmazásban voltam, csak szabadidőmben, otthon dolgoztam rajta, ami nem volt könnyű, mivel van két gyerekem” – nyilatkozta a Maszolnak Miklós István.

Mostanáig három személy használta az ATM-t, s nem is csoda, hogy csak ennyien, ugyanis egyrészt kevesen tudnak a létéről, másrészt a digitális pénznem nálunk egyelőre kevéssé elterjedt. Kolozsváron jelenleg egy borozó, egy pizzázó, egy ruhaüzlet és egy bizsukat árusító bolt fogadja el ezt a fizetőeszközt.

„Átutalással egy másodperc alatt lehet eljuttatni a világ bármely pontjára, aminek a költsége jóval kisebb, mint amit a bankok vagy a Western Union elkérnek. Ez olyan fizetőeszköz, amihez sem a bankok, sem pedig az állam nem férnek hozzá” – válaszolta interjúalanyunk arra a kérdésre, milyen előnyei vannak a bitcoinnak a pénzzel szemben.

Ahhoz, hogy valaki bitcoinnal tudjon fizetni egy okostelefonra és egy az internetről letölthető digitális pénztárcára van csupán szüksége, és természetesen némi bitcoinra. Ebből, a cikk megírásakor 2552 lejbe került egy egység, de akinek nincs rá ennyi pénze, vásárolhat néhány mili- vagy mikrobitcoint, esetleg satoshit, ami a legkisebb váltóegység (1 satoshi 0,00000001 bitcoinnak felel meg).

Miklós István sorozatgyártásra tervezte az automatát, mely, bár működőképes, egyelőre fejlesztés alatt áll, további szolgáltatásokat kell beépíteni a szoftverébe, valamint el kell látni egy online adminisztrációs felülettel. Érdeklődő már volt több, köztük olyan, akinek jelenlegi állapotában kellene, tervezője reméli tehát, hogy rövidesen meglesz az első vásárló is.

Miklós István szerint nagy üzleti lehetőség van a bitcoin ATM-k gyártásában, mivel a digitális pénznem forgalma rohamosan nő. 2015 végén még csak 350 bitcoin automata működött, idén október 10-én már 802. Ezek közül négy Bukarestben található, Erdélyben a kolozsvári az első, s ezidáig az egyetlen. A piacot hat fő gyártó uralja, de néhány kisebb vállalkozás is gyárt bitcoin automatákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?