Romániában az uniós átlaghoz képest többet drágult a kenyér

Romániában a kenyér ára 25,2 százalékkal magasabb volt 2022 augusztusában, mint egy évvel korábban; ez a tizedik legnagyobb áremelkedés az Európai Unió 27 országa közül – derül ki az EU statisztikai hivatalának hétfőn közzétett adataiból.

Az Eurostat kimutatása szerint az Európai Unióban átlagosan 18 százalékkal emelkedett a kenyér ára egy év alatt. Ez óriási drágulást jelent, ha figyelembe vesszük, hogy egy évvel korábban, 2020 augusztusától 2021 augusztusáig a kenyér árnövekedése mindössze 3 százalékos volt uniós szinten.Fotó: Agerpres

A drágulás azonban nem érintette egyformán a tagállamokat. A legnagyobb áremelkedést Magyarországon jegyezték (66 százalékos növekedés idén augusztusban 2021 augusztusához képest). A negatív rangsor második helyén Litvánia áll 33 százalékos kenyérár-növekedéssel, majd Észtország és Szlovákia, mindkettő 32 százalékos drágulással.

A legkisebb áremelkedés Franciaországban (8 százalék), Luxemburgban és Hollandiában (mindkettő esetében 10 százalék) volt.

Az Eurostat arról is beszámol, hogy az élelmiszerek általában megdrágultak, főleg az étolaj és a zsiradékok. A jelenség kiváltó oka az Ukrajna elleni orosz invázió, amely felborította a globális piac rendjét. Oroszország és Ukrajna ugyanis jelentős gabona- és napraforgó-, valamint műtrágyaexportőr.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?