A valaha mért legnagyobb mértékben zsugorodott az euróövezet gazdasága

A valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent az első negyedévben az euróövezet bruttó hazai terméke az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Az Eurostat előzetes adatokra támaszkodó számításai szerint az első negyedévben az euróövezetben 3,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest. Az idei első negyedévi GDP-csökkenés a legnagyobb volt az összehasonlítható alapon vezetett statisztikai nyilvántartás 1995-ös kezdete óta.

A 2019-es negyedik negyedévben 0,1 százalékos volt a GDP-növekedés. Elemzők a ténylegesnél kisebb mértékű, 3,2-3,5 százalékos GDP-csökkenést vártak az euróövezet 19 tagországában átlagosan az idei első negyedévre. Az euróövezet 19 tagországában éves bázison 3,3 százalékkal csökkent a GDP a 2019 negyedik negyedévi 1,0 százalékos éves növekedés után.

Az Európai Unió 27 tagországában az előző negyedévhez képest 3,5 százalékkal esett vissza a GDP az idei első negyedévben. A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalék volt a negyedéves uniós GDP-növekedés. Éves bázison 2,7 százalékkal mérséklődött az EU bruttó hazai terméke az idei első negyedévben, míg 2019 negyedik negyedévében 1,2 százalékos volt az éves növekedés.

Kapcsolódók

Kimaradt?