Felmérés: a romániaiak háromnegyede súlyos válságra számít

A romániaiak közel háromnegyede, egészen pontosan 73 százaléka úgy gondolja, súlyos gazdasági válság következik, míg 3 százaléknyian azt állítják, nem következik semmilyen válság, 20 százaléknyiak pedig nem tudják megbecsülni – derült ki az Avangarde közvéleménykutató cég felméréséből, ami a G4Media hírportál megrendelésére készült. A válaszadók fele szerint az infláció mértéke ad okot az aggodalomra, és csak 17 százaléknyian tartják problémásnak az orosz–ukrán háború hatásait, továbbá 15 százaléknyian az élelmiszerek drágulását és 10 százaléknyian a bankhitelek növekedését jelölték meg.

A megkérdezettek 67%-a az állította, hogy csökkentette a fogyasztását az infláció miatt, csak 20% mondta, hogy nem, és 10% nem tudta megbecsülni. Arra a kérdésre, hogy mely területeken csökkentettek a lényegesen, a legtöbben azt válaszolták, hogy az élelmiszereken (21%), az egyéb háztartási szükségleteken (18%) és a ruházati cikkeken (14%).

Illusztráció: Pixabay

A gázfűtést használók 36%-a azt mondta, a növekvő gázszámláktól való félelmében fontolgatja, hogy alternatív fűtési rendszerbe fektet. A megkérdezettek 68%-a mondta, hogy már befektetett vagy be fog fektetni az áramfogyasztás általános csökkentésébe például hatékonyabb készülékek, LED izzók vásárlásával stb.

A romániaiak 33%-a egyáltalán nem takarékoskodik, további 30% pedig azt állította, hogy kevesebb pénzt takarít meg, mint tavaly, 13% azt mondta, hogy ugyanannyit takarít meg, mint tavaly, és csak 7% tud több pénzt félretenni, mint tavaly.

A megkérdezettek 32%-a számít az ingatlanárak emelkedésére, 28%-uk arra, hogy azok változatlanok maradnak, és mindössze 12%-uk számít csökkenésre.

A felmérés szerint a romániaiak 38%-a arra számít, hogy az Oroszország ezen a télen teljesen leállítja a gázszállításokat Európába, de 39%-a meg van győződve arról, hogy Románia természeti erőforrásainak köszönhetően télen elkerülheti az energiaválságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?