Rohamosan csökken a vezetékes telefon népszerűsége

Két év alatt körülbelül 17 százalékkal csökkent az előfizetők száma Romániában, írja az economica.net.

A tavalyi év végén már csak 2,2 millió vezetékes telefon előfizető volt Romániában, derül ki az országos távközlési hatóság (ANCOM) 2022-es jelentéséből. Ez hozzávetőleg 17 százalékos csökkenést jelent 2020 decemberéhez képest.Fotó: AdobeStock

A visszaesés szinte kizárólag a magánszemélyek számlájára írható, a jogi személy kategóriájában az ügyfelek száma viszonylag stabil. December végén 1,53 millió magánszemélynek volt előfizetése vezetékes telefonra, 20 százalékkal kevesebbnek, mint két évvel korábban. A cégek és intézmények 690 ezer telefonvonalat használtak.

A vezetékes telefon térvesztése nem csak a szerződések számának csökkenésében érhető tetten. Az ANCOM adataiból az is kitűnik, hogy emberek egyre kevesebbet beszélnek vezetékes telefonon keresztül. Tavaly az előfizetők 1,25 milliárd perc volt a hívások teljes időtartama, egy hívásé pedig átlagban 2 perc és 40 másodperc, szemben az egy évvel korábbi 2 perc és 52 másodperccel.

Ezzel szemben a mobiltelefonos beszélgetések tavaly 54 milliárd percet tettek ki, hozzávetőleg 50-ször többet, mint a vezetékes telefonok esetében.

A vezetékes telefonozás terén is a Digi a piacvezető, akárcsak a mobiltelefonok terén, 48 százalékos részesedéssel, majd az Orange és a Vodafone következik. Az ANCOM végzett egy felmérést az ügyfelek körében, melyből az derült ki, hogy 30 százalékuk napi szinten használja a vezetékes telefonját, 21 százalék heti 2-3 alkalommal, 19 százalék pedig havi 1-2 alkalommal. A megkérdezettek 30 százaléka mondta, hogy vannak olyan hónapok, amikor egyáltalán nem emelik fel a kagylót.  

Kapcsolódók

Kimaradt?