Rejtély: Garfield formájú telefonok bukkannak fel a francia tengerparton már évtizedek óta

Franciaország legnyugatibb csücskében, Finistère megye tengerpartjánál az önkéntes szemétszedők hétről hétre halásznak ki Garfield-telefont  a tengerből vagy a homokból. Az Ar Viltansoù, a breton strandokat takarító egyesület tagjai a saját bevallásuk szerint már legalább húsz éve szedik össze a Garfieldokat, és szomorúan állapítják meg, hogy még mindig elég jó állapotban vannak, ír a rejtélyről a telex.hu portál.

A telefonok belsejéből ugyan teljesen eltűnt az elektronika, de a műanyag kéreg érintetlen, és még a megviseltebb darabokról is meg lehetett állapítani a híres macska színét, a narancssárgát. Ráadásul nem lebegnek a víz felszínén, hanem a tenger fenekén maradnak, amíg a hullámok ki nem mossák őket, általában egy vihar után.

A számuk nem apad: 2018-ban is kétszáz darabot szedtek össze. „Minden egyes takarításkor három-négy telefont gyűjtünk be, egészben vagy darabokban” – mondta egy takarító önkéntes. Az Ar Viltansoù tagjai arra gyanakodtak, hogy egész biztosan egy hajóról pottyanhatott le ez a sok telefon, amely annyira elterjedt, hogy a régió egyik leggyakrabban összeszedett szemete lett a tengerparton.

Franceinfo 2019 februárjában akart utánajárni annak, hogy vajon honnan is érkezhetett a francia tengerpartra ez a sok telefon. A helyi önkormányzatok nem tudtak semmit az eredetükről, a Garfield-licenc tulajdonosa pedig nem hallott arról, hogy bármikor is elveszett volna egy nagyobb rakomány a nyolcvanas években. Az utóbbira az is lehet a magyarázat, hogy ezeket a készülékeket nem a hivatalos gyártó, a Tyco Toys készítette, hanem hamisítványok voltak, ezért senki sem jelentette a hiányukat. A Finistère közeli szállítmányozási útvonal pedig rendkívül népszerű, évente több tízezer hajó halad ott át.

Miután a médiának köszönhetően a partra vetett Garfield-telefonok története bejárta a világot, jelentkezett egy helyi gazda, René Morvan, aki elmondta, hogy pontosan emlékszik arra, amikor a nyolcvanas években egy nagyobb vihar után feltűntek a telefonok az egész parton. Az akkor 20 éves Morvan a testvérével úgy döntött, hogy megkeresik, honnan jöhetnek a készülékek. Megvárták az apályt, és leereszkedtek egy barlangba, ahol egy konténernyi telefont találtak írja a Telex.

Az Ar Viltansoù önkéntesei Morvan leírása alapján megtalálták a barlangot, amit az elbeszéléseik szerint „nagyon, nagyon veszélyes” volt megközelíteni. A tengerszint alatt harminc méterrel, Plouarzel szikláinál tényleg megtalálták a konténert, tele a telefonokkal, de már a bejáratnál is összesen 23 teljesen ép készüléket számoltak össze. Mivel a konténert képtelenség megközelíteni, az Ar Viltansoù tagjai még 2019-ben döntötték el, hogy továbbra is a homokból gyűjtik a Garfield-telefonokat. Azt, hogy honnan kerültek abba a barlangba, máig nemlehet tudni. Ahogy azt sem, hogy mikor fognak elfogyni: a szemétszedők Facebook-csoportjában még idén februárban is posztolták, hogy találtak egy darabot a telefonokból.

(Nyitókép forrása: Fred Tanneau / AFP)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?