banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Rekordot dönthet idén a készruhák romániai piaca

Az eddigi csúcsot a koronavírus-járvány előtti utolsó év jelentette, amikor 20,5 milliárd lejt költöttünk ruhákra.

Tavaly 19,5 milliárd lejt tett ki a készruhák romániai piaca, írja a Ziarul Financiar. Ez minimális mértékű növekedést jelent az egy évvel korábbi 19,3 milliárdhoz képest.Fotó: Pixabay

Az Euromonitor piackutató cég adatai szerint a legtöbbet, 9,1 milliárd lejt, női ruhákra költöttek a vásárlók. Férfiaknak szánt termékekre 5,8 milliárd lej ment el, gyerekruhákra 2,4 milliárd, más jellegű ruhákra pedig 1,2 milliárd.

A hazai ruhaipar számára 2019 volt minden idők legjobb éve, amikor az eladások 20,5 milliárd lejt tettek ki. A koronavírus-járvány kitörése miatt az eladások látványosan visszaestek. 2020-ban 16,1 milliárd lejre zsugorodott a piac, 2021-ben pedig 18,7 milliárd lejre tornázta fel magát.

Az Euromonitor arra számít, hogy idén csúcsot dönt az ágazat, a ruhakereskedők összesített árbevétele 20,8 milliárd lej lesz.

A romániai divatpiacot a nagy multinacionális kiskereskedelmi hálózatok dominálják, melyek mellett a hazaiak labdába sem igen tudnak rúgni. A gyerekruhák terén a lengyel Pepco a piacvezető, majd a spanyol Zara, a svéd H&M, a török LC Waikiki és a lengyel Sinsay következik. Ebben a piaci szegmensben érthető okokból az ár, s nem az elegancia a meghatározó tényező, ezért szerepel a Top 5-ben három diszkontlánc (Pepco, LC Waikiki, Sinsay) is.

A női és a férfi divattermékek piacvezető forgalmazója egyaránt a H&M, megelőzve a Zarát. A férfiak sportosabban öltözködnek, mint a szebbik nem tagjai, így náluk a Decathlon a harmadik, az első ötbe pedig a New Yorker és a C&A fér még be. A nőknél a dobogó legalsó fokán a Pepco áll, a C&A a negyedik, a New Yorker pedig az ötödik helyet foglalja el az éves árbevétel tekintetében.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?