banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A bérekhez viszonyítva jóval többet költünk ruhára és cipőre mint a nyugat-európaiak

Idehaza a divatipari cikkek ára mindössze 16 százalékkal kisebb az Európai Unió átlagánál, míg a bérezés tekintetében sokkal jobban le vagyunk maradva.

Romániában a ruhák és lábbelik ára csak 16 százalékkal alacsonyabb az Európai Unió átlagánál, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) tanulmányából. 2021-ben a hazai éves átlagbér hozzávetőleg 40 százaléka volt az EU-s átlagnak, amiből az következik, hogy a romániai fogyasztók a jövedelmük jóval nagyobb hányadát költik divatipari cikkekre, mint a nyugati jóléti országok lakói.Fotó: Pixabay

A Ziarul Financiar által idézett tanulmány szerint legkevesebbet a bolgárok fizet a ruhákért és a cipőkért, az uniós átlagár 77 százalékát. Magyarországon ez az arány 87, Spanyolországban 89, Lengyelországban pedig 90 százalék. Olyan jómódú tagállamokban is az átlag alatt van az árszint, 99 százalékon, mint Írország, Hollandia és Németország.

Az egykori szocialista országok közül Észtországban kerülnek a legtöbbe a ruhák és a lábbelik, az EU átlagának 97 százalékába. A divatipari termékek árai Dániában (133 százalék), Svédországban (121 százalék) és Finnországban (117 százalék) a legmagasabbak, de ezen országokban a keresetek is nagyok.

Az Eurostat adatai szerint Romániában az általános árszínvonal az EU-s átlag 55 százalékán áll, vagyis a konfekcióipari termékek és a lábbelik viszonylag drágának számítanak. Hasonló a helyzet Magyarországon és Lengyelországon is, ahol ezen termékcsoportoknak az EU-s átlaghoz arányított árszínvonala jóval magasabb az átlagos árszínvonalnál. Magyarországon a fogyasztói árak az EU-s átlag 68, Lengyelországban pedig a 60 százalékának felelnek meg.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?