REPowerEU: Románia 1,39 milliárd eurót kap energiaprojektjeinek finanszírozására

Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a REPowerEU elnevezésű tervet, amely összesen 20 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást tartalmaz, ebből Románia 1,39 milliárd eurót kap az energiaprojektek finanszírozására. A támogatást az országnak 2026-ig kell - előre meghatározott módon - elköltenie.

A REPowerEU terv egy sor intézkedést határoz meg Oroszország fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének gyors csökkentése és a zöld átállás felgyorsítása érdekében, miközben növeli az EU energiarendszerének ellenálló képességét. A terv három pilléren nyugszik: diverzifikáció, megtakarítás és a tiszta energiára való átállás felgyorsítása.

Az Európai Parlament jelentéstevői a REPowerEU ügyében Siegfried Mureșan (EPP) és Dragoș Pîslaru (Renew) román és Eider Gardiazabal Rubial (S&D) spanyol képviselők voltak.

„Az elmúlt évben az orosz fegyveres erők törvénytelen és illegális ukrajnai inváziója óta mindannyian láthattuk, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség. Láttuk, hogy diktatúrák, autokratikus vezetők nem haboztak az energiát politikai eszközként használni az ukrán nép, de az uniós polgárok ellen is” – mondta Siegfried Mureșan liberális képviselő hétfő este az EP plenáris ülésén, hozzátéve, hogy a terv elfogadásával az EU azt mutatja, hogy „tanult a múltból”.

Illusztráció forrása: Agerpres

„Az Európai Unió közösen lép fel annak érdekében, hogy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget, és ne importáljon többé gázt, szenet és olajat Oroszországból. Mindezt a lehető leghamarabb és véglegesen. Tanulnunk kell a múlt hibáiból. A jövőben soha többé nem szabad egyetlen energiaszolgáltatótól, egyetlen szállítási útvonaltól vagy egyetlen energiaforrástól függenünk. Diverzifikálnunk kell energiafogyasztásunkat, olyan országokból kell importálnunk, amelyekre támaszkodhatunk, amelyek stabilak, amelyek demokráciák és partnerországok. És a lehető legtöbb energiát kell termelnünk az EU-n belül. Ezek a REPowerEU alapelvei” – tette hozzá Mureșan.

Szerinte a REPowerEu keretében biztosított 20 milliárd euró „segít abban, hogy javítsuk infrastruktúránkat, hogy jobban összekapcsolódjunk, ami azt jelenti, hogy képesek leszünk energiát szállítani onnan, ahol van, oda, ahol szükségünk van rá”, de abban is, hogy „csökkentsük az Oroszországtól való függőségünket és energiahatékonyabbá váljunk”.

„Minél energiahatékonyabbak leszünk, annál kevesebb energiát kell fogyasztanunk. (...) Minél kevesebb energiát fogyasztunk, annál alacsonyabb lesz a polgárok és a vállalatok számlája” – tette hozzá a néppárti képviselő.

Dragoș Pîslaru EP-képviselő a REPowerEU-ról szóló keddi szavazást megelőző hétfő esti vitában elmondta, hogy Oroszország „politikai és gazdasági fegyverként” használta a gázt és fosszilis tüzelőanyagot, de az EU-nak nincs szüksége ezekre az erőforrásokra, mert az új tervvel az uniós tagállamok „növelhetik saját energiatárolási és -termelési kapacitásait”, de nem mindenáron. „Fenn kell tartanunk zöld törekvéseinket. Természeti erőforrásaink – szél, víz, nap – teljes erejét ki kell használnunk energiarendszerünk diverzifikálására” – tette hozzá.

„Ambíció, biztonságos beruházás, átláthatóság – dióhéjban ezt javasolja a REPowerEU. Most várjuk, hogy a kormányok hogyan fogják felhasználni a pénzt” – tette hozzá a Renew európai parlamenti képviselője.

Eider Gardiazabal Rubial spanyol EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a REPowerEU céljai közé tartozik az ukrajnai orosz invázió gazdasági hatásainak csökkentése, az energiaárak csökkentése és a zöld energiára való átállás folytatása.

„El kell ismernünk, hogy az ambiciózus nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervek végrehajtása kihívásokkal teli környezetben történik. Az Ukrajna elleni agresszió hatalmas zavart okozott a globális energiapiacon. E példátlan körülmények között a REPowerEU-t egyértelmű céllal tervezték, hogy megfizethető, biztonságos és fenntartható energiát biztosítson Európa számára” – mondta az Európai Bizottság nevében Janez Lenarcic válságkezelési biztos.

Mostantól minden uniós kormánynak be kell nyújtania tervét az Európai Bizottsághoz (EB) jóváhagyásra, hogy a REPowerEU keretében hozzájusson a finanszírozáshoz. Amint az EB jóváhagyja a tagországok terveit, minden ország 20%-os előfinanszírozásban részesül. Románia esetében ez körülbelül 280 millió eurót jelent. Ugyanakkor az uniós pénzügyi eszköz rendelkezései szerint a tagállamok kötelesek nyilvánosságra hozni a REPowerEU költségvetéséből a 100 legnagyobb kedvezményezett listáját.

(Nyitókép: Twitter/Európai Parlament)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?