Pénzügyminiszter: az áfa-behajtás az ország egyik fontos eszköze bevételeinek növelése érdekében

Marcel Boloș pénzügyminiszter ismét borsot tört a vállalkozói szféra orra alá, miután a Facebookon bejelentette, hogy augusztus 1-jén hatályba lép az e-áfa névre keresztelt adócsalás-csökkentő intézkedés. A vállalkozók és a könyvelők felháborodtak, és azt mondják, hogy az új intézkedés visszaélésekhez fog vezetni, és plusz nyomást gyakorol a munkájukra. A döntést közgazdászok is bírálják, akik azt kifogásolják, hogy a tervezetet inkább a formaiság kedvéért bocsátották közvitára, miközben meg sem értették teljesen, hogyan működik az e-áfa rendszere. Boloș a Digi24-en kifejtette, hogy az előre kitöltött áfa-bevallási intézkedésre azért van szükség, mert jelenleg nagyon nagy mennyiségű áfa nem folyik be a költségvetésbe.

„Ez a fő eszközünk a ÁFA-különbözet csökkentésére. Az uniós szinten végzett számítások szerint példátlanul alacsony szinten vagyunk. Évente 35 milliárd lejnyi áfát nem szedünk be, amit az állami költségvetésbe kellene befizetni. Olyan intézkedéseket kell elfogadnunk, hogy a román államnak járó pénzt beszedhessük, ez az adónem semleges az adófizetők számára, és nem befolyásolja a vállalkozások működési költségeit” – mondta Boloș. 

„Ha az e-számla (e-factura) modulban a helyes adatokat adtuk meg, és a modulban 100 lej van beírva, akkor a kimutatásban is ugyanennek a 100 lejnek kell szerepelnie. Tehát aki komolyan kitöltötte és odafigyelt az információk és adatok pontosságára az e-számla modulban az áfa-bevallásban, azt nem érheti meglepetés" - tette hozzá a miniszter.

Marcel Bolos szerint csak pár kattintás az egész | Fotó: Agerpres

„Ezek az áfa-rendelkezések három hónappal a Hivatalos Közlönyben való közzétételük után lépnek hatályba”, így a Pénzügyminisztériumnak elég ideje lesz arra,  hogy tökéletesítse a számításokat és elvégezze a szükséges korrekciókat, ha ezekre szükség lesz, mondta Bolos. Elismerte ugyanakkor, hogy a vállakozások és a könyvelők számára ez most „nem. kényelmes”, de hozzátette, a legfontosabb adónem beszedéséről van szó, amely nagymértékben meghatározza például az állami költségvetés bevételeit, továbbá az iskolák, kórháza, szociális intézmények kiadásait, magyarázta a tárcavezető. 

Amint a Maszolon megírtuk, a Hivatalos Közlönyben pénteken megjelent sürgősségi rendeletek eltörlését kéri a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), mert szerintük az úgynevezett elektronikus áfára (e-TVA) vonatkozó szabályozás adott formában nem megfelelő. Olyan valós és konstruktív párbeszédet szorgalmaznak, amely fenntartható fiskális megoldáshoz vezethet.

A könyvelők szakmai szervezete Facebook-oldalán „nagy adóügyi cirkusznak” nevezte a kialakult helyzetet. Szerintük a köztisztviselők a saját felelősségükkel „bújócskáznak”, az adófizetőkre hárítják azt, amit nekik kellene elvégezniük, miközben az üzleti szférát adócsaló gyanúsítottként kezelik.

„Nem tudjuk azonosítani a valódi adócsalókat? Semmi gond: feltételezzük, hogy mindenki az! Szigorítunk a szabályokon, hogy senki se ússza meg. Már nem is számít, hogy az informatikai rendszer alig működik, a lényeg, hogy a szabályok ott vannak, a minisztérium digitális kövébe vésve” – fogalmaznak. Hozzátették: ez a „bürokratikus cirkusz” arra hivatott, hogy megtöltse az államkasszát, de megfojtja a vállalkozókat, a könyvelőket és az innovációt. „Romániának nem csak digitális eszközökre van szüksége, hanem egy digitális szemléletre is a végrehajtó hatalom vezetésében, amely kidolgozza az adótörvényeket” – summázták a bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?