Nem találnak a számok: lehazudott a pénzügyminiszter a költségvetési-hiányból?

A pénzügyminiszter hamis adatokat közölt a 2023-as költségvetési hiányról, ezért az ügyészségnek eljárást kellene indítania ellene, véli Adrian Axinia képviselő, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) alelnöke.

Marcel Boloş jelentése szerint 5,68 százalékos GDP-arányos deficittel zárult a 2023-as év. Ez az adat szerepel a pénzügyminisztérium honlapján is. Az Európai Bizottság szerint azonban 6,6 százalékos volt a tavalyi költségvetési hiány Romániában, vagyis legalább egy százalékponttal több a miniszter által ismertetett adatnál, idézi az ellenzéki politikus keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakat az Agerpres hírügynökség.

Axinia szerint, Boloş ezzel megszegte a miniszteri felelősség törvényét, és a legfőbb ügyészség dolga lenne kivizsgálni az ügyet. Ha ez nem történik meg, az AUR jogászai jelentik fel a minisztert hivatalos okiratok meghamisítása, sikkasztás vagy hivatali visszaélés gyanújával – mondta a képviselő.Illusztráció: Pexels

A politikus A kormány órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson való távolmaradásáért is bírálta Marcel Boloşt. Úgy vélekedett, az ország egy korábban nem tapasztalt gazdasági összeomlás felé rohan, és megtörténhet, hogy nem lesz miből finanszírozni az újraszámolt nyugdíjakat, az országos helyreállítási terv keretében vállalt társfinanszírozásokat és az EU 2021-2027-es pénzügyi időszakára vállalt beruházásokat. Hozzátette, attól tart, hogy a Traian Băsescu elnöki mandátuma alatt bevezetett megszorításokhoz hasonló intézkedések várnak a romániaiakra.

„Az a gyanúnk, hogy Ciolacu és Boloş az inflációt segíti elő, hogy növelje az államkassza bevételeit. Az év elején Romániában volt a legnagyobb az infláció az EU tagállamai közül. Attól tartunk, hogy a jelenlegi ütemben meg fogjuk haladni a 10 százalékos költségvetési hiányt” – mondta Adrian Axinia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?