Nyakunkon az újabb embargó – képes-e Románia pótolni kétmillió tonna orosz eredetű üzemanyagot?

Február 5-től tilos az Oroszországból származó, illetve orosz kőolajból előállított üzemanyagok importja.

Február 5-én, vasárnap életbe lép az Európai Unió által az orosz kőolajból gyártott üzemanyagokra meghirdetett embargó. A román kormány már korábban közölte, hogy tartani fogja magát a tilalomhoz, azonban távolról sem egyértelmű, hogy mivel tudjuk kiváltani az orosz olajat.

Romániában három kőolajfinomító működik. A legnagyobb a kazah tulajdonban levő Petromidia, melynek az éves kapacitása hatmillió tonna – írja az economica.net gazdasági hírportál. Ez kazahsztáni kőolajból dolgozik.

Az OMV Petrom tulajdonában levő Petrobrazi évi 4,6 millió tonna kőolajat tud feldolgozni. Ezen mennyiség kétharmadát az országban termelik ki, a fennmaradó rész korábban Oroszországból érkezett, ezt időközben más forrásokból származó nyersanyaggal váltották ki.

A harmadik a 2,4 millió tonna kapacitású Petrotel az orosz Lukoilé. Ez korábban kizárólag orosz kőolajat használt. Hogy ezt milyen forrásból származó olajjal helyettesítették azt éppúgy nem lehet tudni, mint azt, hogy jelenleg mekkora kapacitással dolgozik a finomító.

Fotó: Agerpres

Az első két finomító exportra is dolgozik, a tulajdonosok Bulgáriában, Moldovában és Grúziában, illetve Szerbiában, Bulgáriában és Moldovában működő kútjai számára.

A 2021-es adatok szerint Románia éves üzemanyag szükséglete 7,3 millió tonna körül van. Ebből 5,9 millió tonna a dízel, melynek csupán a kétharmadát állítja elő a három említett hazai finomító, a többi importból származik. A teljes belföldi fogyasztás fedezése orosz kőolaj felhasználása nélkül nem egyszerű feladat, könnyen ellátási nehézségek alakulhatnak ki a piacon. A problémának több vetülete van.

Homály a Petrotel körül

Az OMV Petrom finomítójában április és május folyamán 42 napon át műszaki karbantartási munkálatokat végeznek majd. Ennek következtében éves szinten a Petrobrazi termelési kapacitása mindössze 85 százalékos lesz. Radu Căprău, az OMV Petrom finomítási és marketing részlegének a vezetője azt nyilatkozta, hogy a vállalat ezt a kiesést az export korlátozásával fogja kompenzálni. Ezzel párhuzamosan a cég idén is importál nem Oroszországból származó gázolajat. Tavaly az OMV Petrom kb. 500 ezer tonna dízel üzemanyagot vásárolt Indiából és a Közel-Keletről.

A Petrotelt illetően nagy a homály, azonban a Lukoil biztosította a kormány illetékeseit, hogy elegendő nem orosz nyersanyag áll a rendelkezésére. Valószínű, hogy kazah kőolajról lehet szó, mivel a Lukoilnak vannak részesedései ottani olajmezőkben.

Az igazán nagy problémát az import jelentheti. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022 első tíz hónapjában Románia 1,23 millió tonna gázolajat importált Oroszországból, ezt a hatalmas mennyiséget kellene idén más forrásokból beszerezni, ráadásul ez nem a teljes kieső mennyiség.

Gondban a MOL is

A MOL Románia tavaly 93 ezer tonna orosz nyersanyagból előállított benzint és 380 ezer tonna gázolajat importált Magyarországról. Magyarország felmentést kapott az orosz üzemanyagra kivetett embargó alól, azonban a romániai kútjait nem láthatja el ilyen termékekkel. Rejtély, hogy a magyar vállalat milyen megoldást talál a helyzetre, a cégvezetés nem válaszolt az economica.net ezt firtató írásos megkeresésére.

Tavaly, az embargó alól szintén felmentett Bulgáriából 6100 tonna benzin és 76 ezer tonna dízel érkezett. Ezt a mennyiséget szintén helyettesíteni kell valamivel, akárcsak azt az évi 40 ezer tonnát, amennyivel a szerb NIS látja el a romániai Gazprom-kutakat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A helyzetet bonyolítja, hogy Moszkva árgus szemekkel figyeli a Lukoil tevékenységét, azóta, hogy kiderült, Bulgária a háború kitörése óta jelentős mennyiségű üzemanyagot exportált Ukrajnába. Déli szomszédunknak egyetlen finomítója van, az évi 7 millió tonna kapacitási burgaszi. Ennek tulajdonosa az orosz Lukoil, s orosz kőolajat használ alapanyagként. Ez azt jelenti, hogy az inváziós erőkkel harcba szálló ukrán páncélosokba orosz eredetű üzemanyagokat tankolnak, ami, érthető okokból, nincs Putyinék ínyére. A Lukoil időközben tagadta, hogy üzemanyagot szállítana Ukrajnába, ami szintén érthető, de valószínűleg nem igaz.

Az elmúlt időszakban piaci források alapján szárnyra kapott a hír, hogy a Lukoil kivonulna Bulgáriából és Romániából is, a szófiai kormány pedig sietett bejelenteni, hogy egy évre átvenne a burgaszi finomító irányítását, hogy így vegye elejét az üzemanyaghiánynak.

A Lukoil képlékeny helyzete további fokozza a bizonytalanságot azt illetően, honnan fog Románai beszerezni idén kb. 2 millió tonna üzemanyagot, kiváltandó az orosz eredetű gázolajat és benzint. Nem lenne csoda, ha ellátási zavarok jelentkeznének az üzemanyag kiskereskedelemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?