Nemzetközi hitelminősítéssel „védekezik” a pénzügyminiszter

A Moody's amerikai nemzetközi hitelminősítő megerősítette Románia államadósági-besorolásának „Baa3”-as osztályzatát az ország hosszú futamú kötelezettségeinek tekintetében, mint ahogyan a rövidtávú tartozások terén sem módosított a „P-3”-as besoroláson és stabilnak tekinti a perspektíváját. Ez megelőzően a Fitch, valamint az S&P ügynökségek is megerősítették a besorolást, ami Marcel Boloș pénzügyminiszter szerint bizonyítéka annak, hogy a kormány helyes döntéseket hozott.

Fotó: Marcel Boloș Facebook-oldala

A tárcavezető szombaton Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a Moody’s termelési növekedésre számít, mert Románia kezd felzárkózni Európa fejlettebb gazdaságaihoz. „Úgy vélik, hogy az Országos Helyreállítási Alap (PNRR), valamint az egyéb uniós alapok révén megvalósult reformok és beruházások hatása kezd érződni a gazdasági növekedésre vonatkozóan” – mondta Boloș. Szerinte ezek azok a befektetések, amelyeket létfontosságúnak tart Románia fejlődése érdekében. Meglátása, hogy ezeket olyan reformokkal és felelős gazdaságpolitikával lehet csak megóvni, ami fiskális stabilitáshoz vezet. „Azaz ne fogyasszunk többet, mint amennyit termelünk” – hangsúlyozta.

Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a Moody’s nem hagyta figyelmen kívül a költségvetéshiányt, ami a PNRR-s alapok egy részének a felfüggesztéséhez vezethet.

Boloșt és a Ciolacu-kormányt, mint ismeretes, sok bírálat érte az elmúlt időszakban azon megszorító-intézkedések miatt, amelyek többek szerint épp a beruházásokat lehetetlenítik el. Ugyanakkor azt is felrótták, hogy költségvetés-kiigazítás helyett ellenőrizhetetlenül, a tartalékalapból foltozgatják a büdzséket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?