Nem korlátozzák a tanintézmények működését Csíkszeredában az energiaárak miatt

Nem tervez korlátozásokat bevezetni a megnövekedett energiaárak miatt az oktatási intézményekben Csíkszereda önkormányzata. A hargitai megyeszékhelyen azt még nem tudják, hogy a város fenntartásában levő sportlétesítményeket hogyan érintik az „elszabadult” árak, azonban igyekeznek spórolni, ahol lehetőségük van erre. A távhő-szolgáltatás díja emelkedik ebben a szezonban.

Csíkszereda önkormányzati képviselő-testülete soros havi ülését tartotta pénteken délben. Zavartalanul működhetnek tovább az oktatási intézmények – nyomatékosította a szülők megnyugtatása érdekében Korodi Attila polgármester a pénteki önkormányzati ülés elején. Ugyanis  a fűtésköltségek növekedése ellenére sem terveznek korlátozásokat az óvodák, iskolák működését illetően  - hangzott el.

„Csíkszeredában az iskolák működni fognak, a gyermekek normális körülmények között járhatnak iskolába. Fel sem merül, hogy az oktatási intézmények működését bármiféleképpen korlátoznánk” – jelentette ki Korodi Attila polgármester. 

Fotó: Gábos Albin

Döntés született a távhőszolgáltatás díjának emeléséről, a növelés során 360 lejben állapították meg a gigakalória lakosság által fizetett egységárát, amely még így is „az országos átlag alatti”- hangzott el. A napirendi pontok között szerepelt egyebek mellett a Hargita utcának a felüljárótól a Szent Kereszt-templomig tartó szakaszának a felújítása, valamint Csíkszereda város zászlajának véglegesítése. Utóbbinál pontosítást kért a közigazgatási minisztérium, és az újabb bukaresti előterjesztést megelőzően önkormányzati határozattal is megerősítették a pontosításokat.

A képviselőházra várnak

Korodi Attila polgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: egyértelmű a közintézményekre vonatkozóan annak a sürgősségi kormányrendeletnek a kihatása, amely a villamosenergia-ár támogatását szabályozza.

„Viszont mivel nem fedte le a támogatási rendszer azokat a legfontosabb funkciókat, amelyeket ellát egy önkormányzat, mi azt tettük, hogy a parlamenti frakciókkal elkezdtünk egyeztetni, módosító javaslatokat küldtünk be, amelyekkel kibővítenénk a támogatás intézményének körét” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: a közüzemi szolgáltatásokra, az ivóvíz- és csatorna hálózat működtetésére, a Csíki Trans tömegközlekedést ellátó funkcióira, vagy a rekreatív közhasznú Kft-be beszervezett sport-infrastruktúra fenntartására, az energia-támogatás szabályozás a szenátusi módosítással bekerült, jelenleg képviselőházi jóváhagyásra vár.

„A parlamenti vita után derül ki pontosan, hogy nekünk ahhoz, hogy ezt az évet lezárjuk, és a következőt elindítsuk, milyen intézkedéseket kell foganatosítani. Egy biztos: az iskolák rendesen fognak működni, rendes tanrenddel. Az oktatás stratégiai prioritás számunkra”- nyomatékosította Korodi Attila.

Modern rendszerek szükségesek

A polgármester azt is elmondta, hogy a csíkszeredai városházán gázkazánok cseréje történt ebben az évben, ezért a takarékosság „már szavatolt”.  Megvizsgálták a közvilágítást is energiatakarékossági szempontból. Ezzel kapcsolatban Korodi Attila elmondta, hogy a városban ahol modern, ledes rendszerek működnek, a fényerősséget tudják szabályozni, amivel a közvilágítás össz-költségvetését 3 százalékkal tudják csökkenteni.

„Ez azt jelenti, hogy olyan időszakokban, mint a késő éjszakai órák, a legmodernebb lámpatestek esetében le tudjuk venni a fény erejét. De a közvilágításnál az igazi megtakarítást a túlnyomóan nem energia-hatékony lámpatestek lecserélése jelentené. Erre pályáztunk is” – osztotta meg Korodi Attila.
A sport- és a kulturális intézmények infrastruktúrája szempontjából azt mondta a polgármester, hogy kivárják a pontos szabályozás megszületését és ezt követően döntik el, hogy hogyan tudják úgy működtetni az intézményeket, hogy az intenzív energia-felhasználási időszakokban se okozzon ez problémát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?