Csíkszereda újabb lépéseket tesz a közbiztonság növelése érdekében

A hargitai megyeszékhelyen a közbiztonság növelése és a költséghatékonyság jegyében okos lámpatestek felszerelését végzik ezekben a napokban. Még ebben az évben tucatnyi helyszínen végez ilyen irányú fejlesztéseket a városháza.

Csíkszereda közvilágítását jelenleg 3448 lámpatesttel biztosítják, ezeknek mintegy 40 százaléka LED-es égő. A legrégebbi diódás lámpatesteket 2009-ben szerelték fel – ekkor még kevesebb, mint 1800 lámpatest működött a megyeszékhelyen. Tíz év alatt tehát szinte megduplázódott lámpatestek száma, sőt az újabbak már nyomonkövethetők az Owlet nevű programban: az okos világítást követő program lehetővé teszi a meghibásodások azonnali kiszűrését, részletes kimutatást közöl a fogyasztásról, a fel- és lekapcsolás pontos idejéről.

Idén további okos lámpatestek felszerelését határozta el a városháza. Már folyamatban van a hálózat bővítése a Hunyadi János utca tűzoltósághoz közeli mellékutcájában, valamint a Temesvári sugárút és a Szív utca közötti övezetben.

A gyalogosokra is gondolnak

A Sarkadi Elek és a Bánya utca szintén tervezett helyszíne a közvilágítás bővítésének. A Brassói út két kritikus gyalogátjárójánál – a Jégpálya utcával, valamint a Zöld Péter utcával való kereszteződésnél levő zebráknál – olyan lámpatesteket szerelnek fel, amelyek célzottan gyalogátjárókat világítanak meg, növelve ezáltal a gyalogosok biztonságát.

A Hunyadi János utca felújított szakaszán egyébként már működnek ilyen célt szolgáló lámpatestek, ezen fejlesztéseket az itt épülő kereskedelmi park beruházója finanszírozta.

Ugyancsak új lámpatestek világítják meg nemsokára a Mikó utcát és a Bérc utcát, továbbá a Szék útjának a Fodor-háztól a Nagymező utcáig tartó szakaszát, valamint a csíkpálfalvi városkijáratnál levő mellékutcát is.

Mindezek mellett a Kalász negyed átfogó felújításának keretében 130 új lámpatestet helyeznek működésbe, a szintén lakóövezet-korszerűsítés folyamatában levő Pacsirta sétányon pedig mintegy 15-öt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?