Nem bízik az Európai Bizottság a román kormány gazdaságpolitikájában

Az uniós testület szerint a költségvetési hiány több mint harmadával lesz nagyobb annál, amekkoráról a Ciolacu-kabinet ábrándozik.

6,9 százalékos költségvetési hiányra számít idén Romániában az Európai Bizottság – írja az economedia.ro a legfrissebb országjelentés alapján.Fotó: Pixabay

A dokumentum szerint a deficit fő okát a gyorsan növekvő közkiadások jelentik, ezen belül az egészségügyben és az oktatásban végrehajtott bérfejlesztéseket említi első helyen.

Az Európai Bizottság (EB) prognózisa lényegesen, több mint harmadával meghaladja az idei költségvetés tervezetében szereplő 5 százalékot. Marcel Ciolacu miniszterelnök a héten azt nyilatkozta, hogy tartható a kormány által meghatározott deficitcél.

2025-re az Európai Bizottság 7 százalékos költségvetési hiányt prognosztizál Romániában.

A gazdasági növekedés tekintetében az uniós testület felfelé módosította a prognózisát, a roman GDP 3,3 százalékos növekedésére számít. A legutóbbi előrejelzés 2,9 százalékos növekedéssel számolt, a tavaly őszi pedig 3,1 százalékossal.

Enyhén felfelé módosította az Európai Bizottság az éves inflációs előrejelzését is, a korábbi 5,8 százalékról 5,9 százalékra.

Az EB arra számít, hogy Románia GDP-arányos államadóssága 2024 végén 50,9 százalék lesz, 2025-ben pedig 53,9 százalékra nő.

Kapcsolódók

Kimaradt?