Nagyot esett szeptemberben az autópiac

Hibrid meghajtású-és elektromos autót többet adtak el, mint dízel-motorost.

Tizennyolc százalékkal kevesebb új személygépkocsi talált gazdára idén szeptemberben, mint egy évvel korábban. A tíz legnépszerűbb modell közül hét esetében csökkentek az eladások. A három kivételt a Ford Puma,a Hyundai Tucson és a Toyota CH-R jelentik. A Top 10-ben szereplő típusok közül messze a Hyundai teljesített a legjobban, 42,7 százalékkal adtak el többet belőle, mint 2020 szeptemberében.

A gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal (DRPCIV) adatai szerint az első őszi hónapban 8 827 autót írattak forgalomba. A legkelendőbb a Dacia Logan, a Dacia Duster és a Dacia Sandero volt, majd a Ford Puma és a Skoda Octavia következett.A külföldi gyártók közül csak a Toyota képviselteti magát két típussal az első tízben, a CH-R mellett a Corollaval.

A legnagyobb visszaesés a Skoda Octavia esetében következett be, 47,6 százalékkal csökkent az értékesítés. A Dacia háza táján sincs ok az ünneplésre: a Loganból 29,7, Dusterből 22,8, Sanderoból 30,2 százalékkal adtak el kevesebbet.

A vásárlók szemléletváltását tükrözi, hogy a környezetkímélő gépkocsik népszerűbbek voltak, mint a dízel-motorosok. Hibrid-, illetve teljesen elektromos meghajtású autóból 1 433 kelt el, ezzel szemben dízel-motorosból csak 1 243. A benzin-motoros személygépkocsik piaci részesedése 69 százalék volt szeptemberben.

Kapcsolódók

Kimaradt?