A román gazdaság is profitálni fog a BMW debreceni gyárából

A határmenti cégeknek van a legnagyobb esélyük, hogy beszállítói szerződéshez jussanak.

2018-ben döntött a BMW arról, hogy gyárat épít Debrecenben. A koronavírus-járvány miatt a munkálatok csúsztak, jelenleg a közművesítése folyik annak a 400 hektáros teleknek, ahol az üzem állni fog. A vállalat nem közölte, mikorra tervezik a termelés beindítását, szakértők szerint erre valószínűleg 2024-ben kerülhet sor.

A határhoz közeli BMW-gyár, ahol elektromos járműveket fognak gyártani nagy lehetőséget rejt a hazai beszállítók számára is. „Ha megnézzük a BMW beszerzéseinek éves volumenét, akkor 40 milliárd euró értékű alkatrészről beszélünk, s 20 milliárd eurónyi közvetett beszerzésről. Az alkatrészek harmada Németországból származik, egyharmada más európai országokból, s itt Kelet-Európának jelentős a részesedése, a fennmaradó egyharmad pedig Amerikából és Ázsiából. A debreceni üzemnek köszönhetően növelni fogjuk a kelet-európai beszerzéseket: vonzó számunkra az ottani munkaerő, s számos beszállítónk már jelen van a térségben” – nyilatkozta Andreas Wendt, a BMW igazgatótanácsi tagja a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A német nagyvállalatnak 150 romániai beszállítója van, Szlovákiában pedig kb. 75. Főleg ez a két ország jöhet szóba beszállítóként a debreceni BMW-üzem kapcsán. „Növelni fogjuk a megrendeléseket, de sok függ a piaci konkurenciától. Szem előtt tartjuk, hogy a beszállítóink minél közelebb legyenek az üzemhez, de nem ez az egyetlen szempont. A távolság főleg a nagy alkatrészek esetén kiemelt fontosságú, értékeljük, ha közel van egy beszállító” – mondja Andreas Wendt.

A BMW egyik legnagyobb romániai beszállítója a Continental, pontosabban annak a temesvári üzeme, de jó eséllyel száll be az új megrendeléskért folyó versenybe az IWIS nagyváradi gyára is. Ez utóbbi több német autógyártónak dolgozik, köztük a BMW-nek és a Mercedes-Benznek.

Az új debreceni üzemben 1 000 ember dolgozik majd, a termelési kapacitás évi 150 ezer gépkocsi lesz.

(Nyitókép: Facebook/BMW)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?