banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nagy múltú csokoládégyárat zár be a román piacvezető cég

A Rom és a Heidi csokoládék gyártója két éve vásárolta meg az üzemet, ahol a legendás Mozart csokigolyók készülnek.

A Salzburg Schokolade édességgyártó grödigi gyárát az év végén bezárják. A Salzburg közelében található, 1897-ben létesített üzemben készül a Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel, azaz a Mozart csokigolyó.Fotó: Facebook/MozartSrbija

Két és fél évvel a Salzburg Schokolade édességgyártó csődje után a nagy múltú vállalat a végső megszűnés előtt áll - írja a Világgazdaság. A grödigi gyárat az év végén bezárják. A dolgozókat, a beszállítókat és a nagy megrendelőket hétfőn tájékoztatták a lépésről. A Salzburg közelében található Grödigben készül például a „Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel” csokoládé.

A vállalat 2021 novemberében, a koronavírus-járvány miatt ment csődbe, ám a fizetésképtelenségi eljárás megindítása után a romániai székhelyű KEX Confectionery csoport 2022 februárjában átvette a gyárat.

A vállalat a hét elején bejelentette, hogy megoldást keres a Grödigben munka nélkül maradó 65 alkalmazott számára. Állítólag már előrehaladott tárgyalások folynak több érdeklődővel a korábbi gyártóüzem eladásáról és további hasznosításáról is.

A Salzburg Schokolade az alapanyagok, főkép a kakaó árának jelentős emelkedését-, az egyik legnagyobb vevőjével való együttműködés megszűnését és az üzem túlságosan nagy alapterületét nevezte meg a végleges bezárás okaként. Mindez a vezetés szerint „a termelés hosszú távú folytatását gazdaságilag ellehetetleníti”.

Mindez nem jelenti azt, hogy az Ausztria szimbólulikus termékének számító marcinpános-pisztáciás csokigolyók eltűnnének a piacról, nagyon hasonlókat ugyanis egy sor konkurens cég gyárt. A jelenlegi szabályozás értelmében kizárólag Salzburgban és közvetlen környékén gyártott termékeket lehet Mozartkugel névvel forgalomba hozni. 

A Kex Confectionary a legnagyobb romániai csokoládégyártó, melynek két gyára van, a bukaresti Kandia Dulce és a Bukarest melletti Heidi. A vállalat, mely mintegy 50 országba exportál, olyan népszerű márkákat gyárt, mint a Rom, a Heidi, a Măgura és a Laura. A Kex Confectionery a svájci Julius Meinl tulajdonában van.

Kapcsolódók

Kimaradt?