Külföldön készül a román csokoládé

A román csokiimport több mint ötször nagyobb az exportnál. A legnépszerűbb hazai édességet, a Poiana csokoládét, sőt a "kolozsvári" Napoca fagyit is tulajdonképpen Bulgáriában gyártják. Körülnéztünk az édességpiacon.

Tavaly 7-8 százalékkal több édességet fogyasztottunk, mint egy évvel korábban. A növekedés elsősorban a táblás csokoládé iránti kereslet növekedésének tudható be.

A hazai csokoládépiacot a multinacionális cégek – Mondelez, Kandia, Mars, Heidi és Ferrero – dominálják. Az idehaza elfogyasztott csoki legnagyobb része importból származik. A Gazdasági Minisztérium adatai szerint az idei év első két hónapjában 7.600 tonna csokoládét és kakaó alapú terméket importáltunk, 29,2 millió euró értékben. Ez tömegben 205 tonnával, értékben pedig 3,2 millió euróval múlja felül 2014 azonos időszakának a behozatalát.

A forgalom fele import

A tavalyi csokoládéimport megközelítette az 50 ezer tonnát, mintegy 60 százalékkal volt nagyobb, mint 2008-ban, a gazdasági válság kitörésekor. Az éves romániai csokoládéforgalom negyedmilliárd euró körül mozog, ennek több mint a fele származik importból. A behozatal drámai mértékű növekedésének nem az a fő oka, hogy egyre édesszájúabbak lennénk.

Fontosabb tényező, hogy az egyik legnagyobb korábbi édességgyártó, a Kraft Foods, a jelenlegi Mondelez, 2009-ben bezárta brassói gyárát. Ennek következtében immár a legnépszerűbb hazai csokoládé, a többféle ízesítéssel forgalmazott Poiana is külföldön, Bulgáriában készül. A honi kereskedelemben eladott csokiknak több mint 13 százaléka Poiana. A második legnépszerűbb márka a Milka, melynek piaci részesedése megközelíti a 13 százalékot.

A Heidi exportál a legtöbbet

Természetesen exportálunk is csokoládét, ám ennek volumene lényegesen kisebb, mint a behozatalé, tavaly a 9 ezer tonnát sem érte el. Az export zömét a Heidi Bukarest melletti gyára adja, melynek termékeit 50 országba szállítják, köztük Magyarországra is. Franco del Fabbro, a Heidi hazai vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, a svájci tulajdonban levő vállalat az olcsó munkaerő miatt hozta Romániába a termelést.

A Heidi javarészt igényes, prémiumkategóriás termékeket gyárt, melyekben sok a kézi munka. Franco del Fabbro szerint a csokoládé könnyen szállítható termék, ezért a multinacionális cégeknek érdemes egy-egy nagy, egy egész régiót ellátó üzembe összpontosítaniuk a termelést.   

Nem a Poiana az egyetlen tradicionális hazai édesség, mely immár külföldön készül. A Napoca fagylaltot idén immár nem a kisbácsi gyárban állítják elő, a márka tulajdonosa, az Unilever ugyanis áthelyezte Bulgáriába a termelést, arra hivatkozva, a romániai fogyasztás szintje nem indokolja egy hazai üzem fenntartását.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?