Kézműves csokoládégyár létesülhet Hargita megyében

A csokoládékat készítő Gálffi Dezső székelyudvarhelyi vállalkozóval találkoztak Hargita Megye önkormányatának vezetői. A csokikülönlegességekkel is kísérletező fiatal vállalkozóval történt beszélgetésre az augusztusi vállalkozó-díjazásra hirdetett, megyeházi Itthon start programmal kapcsolatosan került sor.

A június 19-i első egyeztetést az első Hargita megyei fiatal vállalkozóval a megyei tanács befektetésvonzási irodája szervezte meg azzal a céllal, hogy az itthon vállalkozást indító fiatalokat felkarolja és jó példaként bemutassa, széles körben megismertesse. A megyeháza az Itthon start programmal együtt hirdette meg: fogadja a cégek, vállalkozók bejelentkezését, javaslatait, problémajelzéseit.

A Gállfival való találkozón Borboly Csaba megyeitanács elnök mellett jelen volt Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, Szabó Barna megyemenedzser, valamint a megyei tanács több vezérigazgatója is.

Gállfi Dezső vállalkozó elment külföldre dolgozni, kitanulni a mesterséget, majd hazajött és elkezdett egy kis kézműves csokoládégyárban csúcsminőségű, prémium kategóriás csokoládékat készíteni.- mutatta be a meghívottat Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője. Mint mondta, Gállfit nemrégiben megkereste egy nemzetközi befektető, hogy Hargita megyében csokoládégyárat létesítsenek. „A szellemi tőkét itthon érdemes befektetni” – hangsúlyozta Barabás Csaba.

Borboly Csaba megyeelnök úgy értékelte: „Érdemes beszélnünk a tehetséges fiataljainkról: a megyénkbeli Gálffi Dezső csokoládé készítményei világszínvonalúak! Hitt abban amit elképzelt és megvalósította, ma már komoly üzleti partnerei, ajánlkozó befektetői vannak. Az ilyen és hasonló sikerek szükségesek ahhoz, hogy fiataljaink a jövőt is itthon tervezzék, még ha pár évre el is mennek külföldre a "kezdő tőkét" összegyűjteni” – summázta a megyevezető.

Gállfi Dezső, mint bevallotta: azt tapasztalta, hogy az emberek kíváncsiak a csokoládé világára, és mindenkinek ugyanazt az élményt váltja ki. A tavaly nyáron megalkotott csokoládéi, mint mondta, beváltották a hozzá fűzött reményeket, szépen fogynak és a vásárlók elégedettek a minőségével. Ambícióiról elárulta: egyik, 64 százalék kakaótartalmú tejcsokoládéját szeretné a Csokoládé világversenyen is versenyeztetni. Továbbá tervben van levendulás bió csokoládé piacra dobása is.

A találkozó célja - a Megyei Tanács közleménye szerint - a közös gondolkodás is volt, hisz még keresi a vállalkozó a lehetőségeket, ahol létre lehetne hozni a csokoládéüzemet. A megyei tanács illetékesei támogatásukról biztosították a vállalkozót, hogy segítségére lesznek, hogy megfelelő ingatlant találjon vállalkozása számára.

Kimaradt?