Elszállt a kakaóbab ára, drágulhat a csokoládé

Az El Nino miatt kevesebb lett, s ezért drágább a kakaó, ami begyűrűzik a csokoládé árába, írja a Világgazdaság.

Rekordszintre nőtt a kakaóbab tőzsdei határidős jegyzése a nyugat-afrikai termést veszélyeztető aszály miatt. Csütörtökön a New York-i árutőzsdén a kakaóbab tonnánkénti ára 5874 dollárra, történelmi csúcsra emelkedett. A kakaóbab ára egy év alatt csaknem a duplájára nőtt.Fotó: Pixabay

Elemzők szerint a kereskedők komolyan aggódnak egy újabb gyenge termésévtől. Ezeket az aggodalmakat alátámasztja az El Nino időjárási jelenség, amely meleg, száraz időjárást okoz Nyugat-Afrikában, veszélyeztetve a termést.

Szerdán a Hershey Co., a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója arra figyelmeztetett, hogy a rekord-kakaóbabár várhatóan visszafogja a cég idei nyereségnövekedését.

A nagy csokoládégyártók a termékeikhez szükséges kakaó 70 százalékát szerzik be Nyugat-Afrikából. A területet sújtó szárazág miatt 46 éve a legrosszabb termés volt a tavalyi. A termelők már harmadik éve nem tudták kiszolgálni a keresletet, ami csak azért nem érződött eddig az árakban, mivel a gyártók mindig előre felvásárolják a mennyiségeket. Eddig a csokoládé drágulása nem volt kiemelkedő, mivel a polcokra a még „olcsón” vásárolt kakaóból készült termékek kerültek, ám a készletek végesek.

A csokoládé ára az elmúlt két évben 17 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban – írta az Euromonitor International fogyasztókutató. A drágulást a kakaó és a cukor nyersanyagárának növekedésével magyarázták. Erre az egyébként is negatív folyamatra fog még rárakódni a jelenlegi, rendkívül rossz nyugat-afrikai termés.

Kapcsolódók

Kimaradt?