banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Mélyrepülésben a kriptovaluták

Káosz van a kriptovaluták piacán. A bitcoin visszaesett a két évvel korábbi szintre, egyes valuták árfolyama pedig gyakorlatilag lenullázódott. Megdőlt az a tévhit, miszerint válság idején a virtuális pénzek „menedéket” nyújtanak a befektetőknek.

Mélyrepülésbe kezdtek a kriptovaluták, miután múlt hónapban gyakorlatilag megsemmisült a világ két legnagyobb „stablecoin”-ja. A luna névre hallgató kriptopénz néhány óra alatt 95%-ot veszített értékéből, a terraUSD pedig 75%-ot meghaladó esést könyvelt el. Holott a „stabil valuták” lényege éppen az lenne, hogy volatilitásmentesek.

Nem annyira stabil

A kriptovaluta olyan digitális pénznem, amelyet nem egy állam bocsát ki a központi bankja révén. A legtöbb esetben ezek mögött a valuták mögött nincs semmi kézzelfogható, csupán egy számítógépes algoritmus. Ez, illetve az ezzel összefüggő óriási mértékű árfolyamhullámzás volt a leggyakoribb kritika a kriptovalutákkal szemben a megjelenésük után.

A volatilitásmentességet különböző módszerekkel próbálják elérni. Például úgy, hogy minden egységnyi stablecoin mögött van egy dollárnyi fedezet egy bankszámlán. Aztán vannak olyan stabilcoinok, amelyeknek az értékét más kriptovalutához kötik, illetve olyanok is, amelyeket egy algoritmus próbál stabilan tartani.

Kriptovaluta-bányászás közben | Fotó: Pixabay

A luna és a terraUSD esetében ez nem sikerült, sokmilliárd dollár „párolgott el”. A két kriptopénz összeomlása dominóhatást váltott ki, a bizalmatlanság elérte a legnagyobb virtuális valutát is. A bitcoin árfolyama 20 ezer dollár alá, kétéves mélypontra süllyedt. Az ether, a világ második legnagyobb kriptopénze a 2021 júniusa óta legalacsonyabb szintre, 1700 dollárig esett vissza. A kriptovaluták együttes piaci értéke 1 billió dollár alá csökkent a tavaly novemberi mintegy 3 billióról.

Nem mind arany…

Az események aláásták azt a széles körben vallott hitet, hogy a digitális valuták megbízható értéktároló eszközök. Mi több, piaci szakértők szerint a kriptovaluták mélyrepülése éppen a pénzromlással hozható összefüggésbe.

A bitcoin mélyrepülése az infláció egyesült államokbeli elszabadulásával indult be. Az árfolyam átmenetileg visszakapaszkodott, amikor a pénzromlás mérséklése érdekében az amerikai jegybank szerepét ellátó FED alapkamatot emelt, majd ismét meredek zuhanásba kezdett június közepén, amikor az inflációs adatok az utóbbi negyven év legnagyobb áremelkedését mutatták. Az emelkedő kamatlábak és az erősödő infláció arra késztette a befektetőket, hogy lemondjanak a kockázatosabb eszközökről, értékelték a Reutersnek nyilatkozó elemzők.

Volt már ilyen

A bitcoin 2008-as létrehozása óta több növekedési cikluson átment. 2011-ben az értéke a százszorosára nőtt, majd meredek, 90 százalékos árfolyam-korrekció következett. Két évvel később 6600 százalékkal nőtt 1100 amerikai dollárra, majd újfent elveszítette az értékének a 85 százalékát. 2017-ben a bitcoin értéke megközelítette a 20 ezer dollárt – ami hozzávetőleg 1700 százalékos növekedésnek felelt meg –, de pár hónap után megfeleződött, és 2018 végére elveszítette értékének az öthatodát. Ezután kétévi lassú, de kitartó növekedés után, 2020 végén indult meg ismét a bitcoin, és 2021 márciusára – hatszoros növekedést produkálva – meghaladta a 60 ezer dollárt. Idén néhány hónap alatt ismét 20 ezer dollár alá esett vissza.

Vegyes kilátások

Az utóbbi időszak csökkenése azzal is magyarázható, hogy két nagy kereskedési platform is bejelentette, hogy leállítja a bitcoinnal való adásvételt. Ugyanakkor sokak szerint korai lenne temetni a digitális valutákat. Szakértők úgy vélik, hogy ha a bitcoin az elmúlt 12 évben tapasztalt növekedési ütem töredékét érné is el a továbbiakban, a hosszú távú kriptobefektetők nyeresége akkor is meghaladná a legtöbb egyéb típusú beruházás profitját. Erre természetesen nincs garancia. Viszont a bitcoin ádáz hívei szerint a valutába hosszabb távon bele van kódolva a siker.

„Az arany alacsony kibányászási rátája alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy sikerült fenntartania monetáris szerepét az emberiség történelme során” – igyekezett megvilágítani a modell lényegét Satoshi Nakamoto a bitcoin fehér könyvében, amelyet 2008. október 31-én publikált. A bitcoin szűkössége még hangsúlyosabbá válik, ha a bányászata leáll. Ez akkor következik be, ha a forgalomban lévő virtuális érmék száma – nagyjából öt éven belül – eléri a 21 milliót.

Egyes becslések szerint, ha a Bitcoin a korábbiak szerint teljesít, akkor a közeljövőben eléri a 100 ezer dolláros határt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?