Közép-Európa egyik legnagyobb üzletlánca jelenik meg Romániában

A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi május folyamán.

Rövidesen megnyílik Romániában az első romániai Froo szupermarket, írja a Ziarul Financiar. A Bukarestben található üzletnek jelenleg a tesztelése zajlik, s napokon belül vásárlókat is fogad majd. A tervek szerint májusban további két Froo nyílik majd.Fotó: Facebook/Industria Carnii

Az új kiskereskedelmi hálózat tulajdonosa az ágazat egyik legnagyobb közép-európai szereplője, a lengyel Zabka. A vállalatnak 10 ezernél több boltja van Lengyelországban. A cégnek nagy tervei vannak Romániát illetően: idén 200 üzletet akarnak megnyitni, s 175 millió eurós árbevételt céloznak meg. 2028-ra a Zabka szeretne bekerülne az 50 legnagyobb romániai vállalat közé.

A Zabka 2023-ban, az általános fogyasztói javakat forgalmazó DRIM Daniel Distributie felvásárlásával jelent meg a hazai piacon. Időközben a lengyel cég bejegyzett egy Froo Románia nevű leányvállalatot is. A cégvezetés tájékoztatása szerint azért esett a választásuk Romániára, mert Lengyelország után ez a térség második legnagyobb piaca, ráadásul a vásárlóerő folyamatosan nő. A romániai éves kiskereskedelmi forgalom jelenleg 30 milliárd euró körül van, a Zabka pedig arra számít, hogy 2028-ig évi 15 százalékkal fog bővülni.

A multinacionális áruházláncok piaci részesedése 40 százalék körül van, ami lényegesen meghaladja az EU-tagállamok átlagát.

A lengyel cég kizárólag kisméretű boltokat fog működtetni Romániában. Ezekben kb. 2300 fajta terméket kínálnak majd, köztük 550, helyi termelőktől származót.

A Froo fő versenytársai a Profi, a Mega Image által működtetett Shop&Go, a Carrefour Express és a Metro, La Doi Pași boltjai lesznek.      

Kapcsolódók

Kimaradt?