banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Közeledik az autószalonok alkonya: online értékesítésre állnak át a gyártók

Jelenleg három márkát lehet online úton megvásárolni idehaza.

Kizárólagos online értékesítésre áll át a Volvo, jelentette be Hakan Samuelsson, a cég vezérigazgatója. A váltás globális, így Romániát is érinteni fogja. Néhány évig még lehet gyönyörködni idehaza a svéd gyártó kiállított gépkocsijaiban, az átállást ugyanis 2030-ig fogják lebonyolítani.

A Volvo nem csupán a forgalmazást alakítja át, hanem a termékskáláját is: utolsó benzines meghajtású járművük 2029-ben gördül majd ki a szerelőcsarnokból, az utolsó Diesel motoros pedig még korábban. A Volvo Cars tavaly 700 autót adott el Romániában, míg egy évvel korábban 950 darabot.

Romániában jelenleg három autógyártónak van idehaza online értékesítési rendszere, ezek a Dacia, a Renault és a Ford. Más márkákat kizárólag lefoglalni lehet interneten keresztül, de a jármű átvételére a showroomban kerül sor.

2020-ban, a koronavírus járvány hatására az online kereskedelem volumene a személygépkocsik terén is látványosan megnőtt, megközelítette a teljes forgalom 25 százalékát. Ez úgy lehetséges, hogy a három, online forgalmazott márka tette ki tavaly a teljes eladások mintegy 45 százalékát. Cristian Milea, aki tavaly a Személyautó Gyártók és Importőrök Egyesületének az elnöke volt, azt mondja, hogy májusban az online a teljes eladások közel 50 százalékát adta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A személygépkocsik online értékesítésének globális élenjárója a Tesla. Az amerikai vállalat nem dolgozik importőrökkel és forgalmazókkal, maga menedzseli termékeinek az értékesítését. A Tesla járműveket a világ bármely pontjáról meg lehet rendelni interneten keresztül, s azt a vásárló által megadott címre leszállítják.

Az online kereskedelem térnyerése középtávon valószínűleg teljesen át fogja alakítani a személygépkocsi értékesítést, az autószalonok jelentős része, melyekre a forgalmazók euró milliókat költöttek, meg fog szűnni.

(Nyitókép: Youtube)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?