Jövőre az ideinél jóval nagyobb lehet a költségvetési hiány

A 2024-es költségvetési hiány valószínűleg jelentősen meghaladja majd az idei deficitet - állapította meg a Költségvetési Tanács a jövő évi állami költségvetés, a társadalombiztosítási költségvetés és 2024-2026-os költségvetési stratégia tervezetéről szóló előzetes véleményében.
Az intézmény csütörtökön közölte, hogy a három tervezet első változatát múlt szombaton, a legfrissebb változatát pedig szerda délután ismerhették meg a szakembereik. Még nem volt idejük alaposabban megvizsgálni a jogszabályjavaslatokat, ezért döntöttek egy előzetes vélemény közzététele mellett - számolt be az Agerpres.

A parlament választási évi üzemmódja aligha tesz majd jót a büdzsének Fotó: Agerpres

A Költségvetési Tanács a három tervezet első változata alapján megállapította: „nagyon valószínű”, hogy a 2024-es költségvetési hiány jelentősen meghaladja majd az idei deficitet, és veszélybe kerül a költségvetési konszolidáció folyamata. Emlékeztettek arra, hogy a pénzforgalom alapján számított GDP-arányos költségvetési hiány várhatóan 5,9 százalék lesz, az EU/ESA módszertan szerint számított deficit pedig 6 százalék. A jövő évi költségvetés tervezete 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel és 5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?