Hivatalos: elkelt a OTP bank romániai leányvállalata

A Transilvania Bank megvette az OTP bank romániai leányvállalatát, az erre vonatkozó szerződést pénteken írták alá.

Fotó: OTP Bank/Facebook

A magyarországi pénzintézet húsz év után vonul ki a román piacról, részvényeiért az OTP csoport 347,5 millió eurót kap. Erről a Transilvania Bank közleményben tájékoztatott, megjegyezve, hogy a tranzakciót még jóvá kell hagynia a Román Nemzeti Banknak és a hazai Versenytanácsnak is. Ez pár hónapon belül megtörténhet, addig pedig az OTP bankfiókok továbbra is nyitva lesznek Romániában és változatlanul kiszolgálják az ügyfeleket. Hangsúlyozták azt is, hogy megtartják vállalásukat a Bethlen Gábor Alapítvány felé, és az eddigi feltételek szerint folytatják az együttműködést az ügyfeleivel, itt beleértendő a több nyelven kínált szolgáltatást – amikor az szükséges. A közlemény alapján az ügyfeleknek igyekeznek zökkenőmentes átállást biztosítani.

Horia Ciorcilă, a Transilvania Bank ügyvezetőtanácsának elnöke szerint az OTP romániai leányvállalatának megvétele lehetőséget teremt arra, hogy megerősítsék piacvezető pozíciójukat, ugyanakkor organikus növekedésükre irányuló törekvéseik közepette továbbra is nyitottak maradnak a jövőbeli üzletkötések iránt. Csányi Sándor, az OTP Bank ügyvezető elnöke kiemelte, hogy a romániai piacon eltöltött több mint húsz év során jelentős fejlődésen mentek keresztül, de stratégiai céljuk elérhetetlen maradt. „Bízok abban, hogy az OTP ügyfelei továbbra is magas színvonalú szolgáltatásban részesülnek majd” – tette hozzá.

A közlemény kiemelte, hogy az OTP Bank Közép- és Kelet-Európa egyik leggyorsabban fejlődő pénzintézete. Romániai leányvállalatának mintegy 420 ezer magánszemély és 22 ezer cég az ügyfele. Országszerte 96 bankfiókjuk van, összesen mintegy 1800 alkalmazottal.

A Transilvania Bank Délkelet-Európa legnagyobb pénzintézete, már tavaly év vége óta tárgyal az OTP-vel a részvények megvásárlása érdekében. Korábban az osztrák Raiffeisen Bank International AG is érdeklődött az OTP Bank Románia iránt. Amint arról beszámoltunk, a hazai bankszektorban jelentős átrendeződés zajlik. Az UniCredit októberben jelentette be, hogy felvásárolja a görög Alpha Bankot, az Intesa Sanpaolo pedig a First Bankot veszi meg, pár napja pedig a Román Fejlesztési Bank (BRD) esetleges eladása került szóba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?