Hiába terjednek az elektromos autók, 2030-ig még nőni fog az üzemanyag-fogyasztás

Sokkal gyorsabban nő ugyanis a teljes hazai autóállomány, mint az elektromos gépkocsik száma.  

Annak ellenére, hogy kizöldülőben van Románia autóparkja, az évtized végéig még valószínűleg növekedni fog a kőolajból előállított üzemanyagok iránti kereslet, írja az economica.net. A Concordia munkáltatói érdekvédelmi szervezet megbízásából a Deloitte tanácsadó cég által készített tanulmány szerint a fosszilis üzemanyagok eladásait a személygépkocsik számának a növekedése húzza majd felfelé.Fotó: Pixabay

Idehaza 2020-ban 379 személyautó jutott 1000 lakosra, vagyis a motorizációs index 0,379 volt. Az évtized végére ez valószínűleg 0,456-ra nő majd, ami azt jelenti, hogy a járműállomány az akkori 7,14 millióról 8,11 millióra emelkedik. Ez közel 1 millióval több autót jelent, amit nem fog tudni ellensúlyozni az, hogy a teljes állományon belül lényegesen megnő majd az elektromos és a hibrid járművek aránya.

A Deloitte tanulmánya azzal számol, hogy 2030-ban 22,5 százalékkal több benzint és gázolajat vásárolnak majd az autósok, mint 2020-ban.

Hasonló következtetésre jutottak az OMV Petrom szakemberei a kereslet várható alakulását illetően. „A benzin és a gázolaj iránti keresletet a motorizációs szint növekedése fogja meghatározni. Ebben a tekintetben Románia jelenleg az EU átlagának a kétharmadánál áll. Várhatóan 2030-ban mindhárom fajta üzemanyag – benzin, gázolaj, kerozin – iránti kereslet nagyobb lesz, mint 2019-ben” – olvasható az OMV Petrom tanulmányában, melyet a Ziarul Financiar idéz.  

Részben annak köszönhetően, hogy az állam anyagilag ösztönzi a környezetbarát járművek vásárlását, az autópark struktúrája átalakulóban van. Tavaly 118 százalékkal nőtt az értékesített elektromos autók száma, s a tendencia idén is folytatódik, 2022-ben több új elektromos személygépkocsit írattak forgalomba, mint dízelmotorost. Ennek ellenére az üzemanyag-fogyasztás nőtt az elmúlt években, mivel az elektromos autók a teljes járműparknak csupán a töredékét teszik ki, ami számottevő mértékben a közeljövőben sem fog változni. Az év elején mindössze 12 800 elektromos gépjármű közlekedett a hazai utakon.  

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2019-ben 1,343 millió tonna benzint értékesítettek az országban, mely mennyiség 2021-re 1,289 millió tonnára csökkent. A gázolaj iránti kereslet ellenben látványosan nőtt, a 2019-es 5,352 millió tonnáról 6,244 millió tonnára. A teljes üzemanyag-fogyasztás tehát két év alatt 6,695 millió tonnáról 7,533 millió tonnára emelkedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?