Ha az év végéig meghosszabbítják az RCA-ársapkát, az csak halasztja az árrobbanást

Javaslatot tett a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF), hogy az év végéig hosszabbítsák meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását, az áprilisban elfogadott ársapka különben október 10-én hatályát veszíti. Birtalan József, az ASF vezetőtanácsának tagja a Maszol megkeresésére elmondta, a javaslat a kormány asztalán van, erről várhatóan a napokban döntenek, ám ezzel csak halasztják a kötvények várható drágulását, amit a javítások költségének folyamatos növekedése okoz.

Mihai Constantin kormányszóvivő a napokban megerősítette, a kormány még a határidő előtt elfogadja az újabb határozatot, ennek értelmében a társaságok a február végi díjaknál az év végéig nem értékesíthetik drágában a kötvényeket.

Folyamatosan emelhekdnek a szervízdíjak, a káresemények gyakorisága nem csökken

Birtalan József felidézte, a csődeljárás alatt álló Euroins által kibocsátott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvények érvényességét is további három hónappal, 2023. december 8-ig meghosszabbították.

Illusztráció: Borsi Balázs

Még mindig több százezer gépkocsivezetőnek van Euroins-es biztosítása, az 1,8 millió kötvénynek eddig mintegy fele futott ki, mert időközben lejárt az érvényessége. Akinek ebben az időszakban jár le az RCA-ja, vagy visszamondja, még megkötheti az újat szabályozott áron.

Az ársapka lejárta után várható az áremelkedés, amit a javítások költségének folyamatos növekedése okoz, október 1-jétől a minimálbér is emelkedett, ez tovább növeli a szervízdíjakat, mutatott rá az ASF vezetőtanácsának tagja. Ezzel párhuzamosan a káresemények gyakorisága sem csökken, még mindig többszöröse a hazai szám az európai átlagnak. Romániában minden 100 regisztrált járműből legalább 6 évente okoz anyagi kárral vagy személyi sérüléssel és halálos áldozatokkal járó közúti balesetet, derül ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) elemzéséből. Ráadásul, bár a balesetek átlagos gyakorisága 6 százalék körül van, a tehergépjárművek esetében ez magasabb, több mint 20 százalék, a személyszállítók esetében pedig közel 19 százalék. 

Nem szabályozza magát egészségesen az RCA-piaca

„Meglátjuk, hogyan alakul a biztosítások piaca, reméljük, közben még érkeznek újabb szereplők, és lesz kedvük az RCA-t is ajánlani” – mondta Birtalan József, hozzátéve: nemrég engedélyezték egy újabb biztosítótársaság működését.

Illusztráció: ISU

Az a visszás helyzet alakult ki, hogy az RCA-árak még mindig viszonylag alacsonyak Romániában, sok a kárkifizetés, így ez a termék nem vonzó a biztosítótársaságok számára, de mivel kevés biztosítótársaság ajánlja, nem tud kialakulni egy egészséges versenyhelyzet, ami szabályozná az árakat, közben a javítási költségek állandóan emelkednek. Időbe telik, amíg eljutunk oda, hogy a piac önmagát egészségesen szabályozza, szögezte le Birtalan József. Ugyanakkor hangsúlyozta, éppen azért javasolták az ársapka érvényességének meghosszabbítását, hogy ne kényszerítsék abba a helyzetbe a gépkocsivezetőket, hogy a magas árak miatt úgy döntenek, kockáztatnak, és nem kötik meg a kötelező biztosítást.

Javasolják az RCA-szabályzat módosítását

Több pontosítást javasolnak az RCA-szabályozás, ezek tulajdonképpen finomítják a jelenlegi jogszabály rendelkezéseit, a kormány dönt ennek a sorsáról, mndta el az ASF vezetőtanácsának tagja.

Fotó: ASF Facebook oldala

Lényegében nincsenek nagy változások, a RCA érvényességét eddig is fel lehetett függeszteni, ha a gépkocsivezetőnek bevonták a vezetői jogosítványát, ennek a mikéntjét pontosítanák. A biztosítást abban az esetben lehet felfüggeszteni, ha arra az időre a tuljdonos leadja a rendőrségen a gépkocsi rendszámtábláját, és a közlekedési engedélyét, ám a folyamat időtartama megyénként változó, van ahol egy hónapig is ehúzódhat, és akkor már nem éri meg belevágni, részletezte Birtalan József. Aki viszont felfüggeszti, amíg nincs gépjárművezetői jogosítványa, a kötvény érvényessége automatikusan ennyivel meghosszabbodik. A rendőrök az elektronikus eszközeikkel tudják ellenőrizni az RCA érvényességét, a módosítás értelmében ezt abban az esetben is megtehetnék, ha a gépkocsi le van parkolva.

A javaslatok között szerepel még, hogy az autós rendezvények szervezői kötelesek biztosítást kötni az esetleges károkra, ha ez nem történi meg, a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodája (BAAR) gondoskodik a kárvallottakról, majd utólag behajtja a pénzt a szervezőtől vagy a rendezvényt engedélyező intézménytől. Az is bekerülne az új szabályozásba, hogy mentesülnek a gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötésének kötelezettsége alól azok a természetes és jogi személyek, akik a járműveket kizárólag olyan motorsportesemények és tevékenységek céljára használják, ám az előbbi megkötéssel, vagyis a szervezőnek kell biztosítást vásárolnia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?