Grindeanu: 80 millió eurós támogatást kap a Tarom az Európai Bizottságtól

A szállításügyi miniszter reméli, hogy ezzel a pénzzel sikerül gazdaságilag stabil vállalatot csinálni a Taromból.  

Rövidesen megkapja a Tarom az átszervezésre igényelt, 80 millió eurót meghaladó támogatást az Európai Bizottságtól, nyilatkozta Sorin Grindeanu. „Múlt héten a kollégáim a bizottságnál jártak, a visszajelzések pozitívak, meg fogjuk kapni ezt a tetemes összegű támogatást. (…) Remélem, hogy a kijelölt úton fogunk haladni, vagyis ezt a vállalatot gazdaságilag stabillá tesszük. Az első lépés, hogy megkapjuk ezt a pénzt az Európai Bizottságtól, s nincs ok rá, hogy ne kapjuk meg, eleget teszünk valamennyi kritériumnak” – idézi az economica.net a szállításügyi tárcavezetőt.Fotó: Facebook/Tarom

Ha valóban megkapja a támogatást az állami légiforgalmi vállalat, akkor folytatódhat a több mint másfél évtizedes agóniája, még elhúzza egy darabig az adófizetők pénzén. A Tarom 2008 óta folyamatosan veszteséges, mostanáig is állami támogatások tartották életben.

A cég tavalyi gazdálkodási adatait még nem hozták nyilvánosságra. 2022 végén a közel 1200 főt foglalkoztató vállalat adósságállománya megközelítette az 1,5 milliárd lejt, miközben az árbevétele a 2014-es szintet sem érte el, pedig időközben a jegyek megdrágultak.

Az elmúlt 16 évben a Tarom élén 17 vezérigazgató váltotta egymást, de a vállalat maradt az, ami korábban is volt: egy csődtömeg.

Kapcsolódók

Kimaradt?