Erdélyt is elérte a tech cégek globális elbocsátási hulláma

Egy amerikai székhelyű informatikai cég megszünteti kolozsvári részlegét, 172 dolgozójától válik meg.

Világszerte dolgozók tömegeitől szabadulnak meg az informatikai és kommunikációs fejlesztésekkel foglalkozó nagyvállalatok. A Google, a Meta, az Oracle, a SAP, a Zoom, a Twitter és az Amazon csak néhány azon cégek közül, melyek leépítéseket jelentettek be. Egy szakportál adatai szerint az év kezdete óta 637 tech cégnél voltak elbocsátások, 186 ezer szakember maradt munka nélkül.Fotó: Agerpres

Ezidáig ez Romániát nemigen érintette, most azonban ez megváltozott, írja az economedia.ro. Az merikai székhelyű Telenav május 10-én közölte a dolgozóival, hogy bezárja Kolozsváron működő romániai székhelyét.

„A Telenav a nehéz makrogazdasági helyzet miatt hozta ezt a döntést” – válaszolta a cégvezetés az economedia.ro megkeresésére reagálva. Az intézkedés nem azonnali hatályú, a vállalat 2024 végéig számolja fel teljesen a romániai leányvállalatát. A Telenav kivonulása 172 kolozsvári munkavállalót érint. A kolozsvári kirendeltség feladatait a cég egyesült államokbeli és kínai részlegei veszik át.

Az 1999-ben létrehozott Telenav főleg okostelefonos navigációs szoftverek fejlesztésével és internetes reklámmal foglalkozik. Kolozsváron a cég 2008-ban telepedett meg.

A Kolozs Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség (AJOFM) tájékoztatása szerint más informatikai cégeknél is voltak elbocsátások, azonban az érintett informatikusok egyike sem lett munkanélküli, a felszabaduló munkaerőt mostanáig felszívta a piac.

Kapcsolódók

Kimaradt?