Egy évtized alatt közel megháromszorozódtak a bérek az informatikai ágazatban

Ezzel párhuzamosan a Romániában dolgozó informatikai szakemberek száma is a háromszorosára nőtt.

Elképesztő fejlődésen ment keresztül az informatikai szektor az elmúlt évtizedben. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2013 júliusában még csak 39 200 informatikus dolgozott az országban. 2017-ben már 75 400-an voltak, 2020 júliusában pedig a létszámuk meghaladta a 100 ezret. Idén júliusban 134 900 számítástechnikai szakember szerepelt az INS kimutatásaiban.Fotó: Agerpres

A létszámnövekedéssel párhuzamosan emelkedtek az ágazati bérek is. 2013 nyarán még csak 3577 lej volt a nettó átlagkereset az IT szektorban, ami jó fizetésnek számított, de távolról sem kiemelkedőnek. 2016-ban aztán jelentős ugrás következett be a bérezés terén, egy év alatt 3880 lejről 5487-re nőtt az átlagkereset az ágazatban.

A fizetések az elmúlt három évben is lendületesen nőttek, az országos átlagot meghaladó mértékben. 2022 júliusában már átlagban 9549 lejt kerestek a romániai informatikusok, ami több mint duplája az országos nettó átlagkeresetnek.  

A szakemberek szerint az informatikai ágazat az elkövetkező években is dinamikusan fog fejlődni idehaza. „Nincs okunk feltételezni, hogy mérséklődni fog a fejlődés üteme. A digitális gazdaságra való átállás és az ipar automatizálása egyre több munkát fog adni az informatikai szakembereknek. A piacon jelen levő cégek többségének fejlesztési tervei vannak” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Șerban Mrejeriu, az AIMS International Románia humán erőforrás tanácsadással foglalkozó cég munkatársa.

A legnagyobb informatikai központ Bukarest, utána Kolozsvár következik, majd Temesvár és Iași. A z AIMS International szerint idén az informatikai ágazatban 20 százalék körüli bérfejlesztés várható, a nyugati országrészben működő cégeknél ennél nagyobb méretű is.

Kapcsolódók

Kimaradt?